Principală  —  IMPORTANTE   —   Reacțiile avocaților celor trei magistrați,…

Reacțiile avocaților celor trei magistrați, cercetați penal pentru îmbogățire ilicită, după hotărârile Curții de Apel Chișinău

Foto: ZdG

După ce trei hotărâri ale Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), prin care au fost eliberate acorduri la efectuarea unor acțiuni de urmărire penală în privința a trei magistrați cercetați penal pentru îmbogățire ilicită – Tatiana Avasiloaie, Alexandru Gheorghieș și Ion Druță, au fost anulate în aceeași zi, luni, 27 martie, de magistrații Curții de Apel Chișinău, Ziarul de Gardă i-a contactat pe avocații judecătorilor pentru a-și expune pozițiile asupra deciziilor emise de instanța de apel.

Deciziile CA Chișinău în privința celor trei magistrați nu anulează acțiunile de urmărire penală efectuate până acum în privința acestora și nici nu îi liberează de răspunderea penală, au explicat pentru ZdG surse din cadrul organelor de drept. Dosarele inițiate pe numele magistraților Gheorghieș și Avasiloaie se află încă la faza de urmărire penală. Cauza penală în care Ion Druță este cercetat pentru îmbogățire ilicită a fost transmisă în instanța de judecată în luna septembrie 2022. Prima ședință în acest dosar a avut loc în decembrie 2022, iar a doua – pe 14 martie 2023. 

Avocată: „Este atrasă nulitatea acestor acțiuni specifice de urmărire penală care au fost autorizate după obținerea acordului din partea CSM”

Cristina Ciubotaru (Țărnă), care reprezintă interesele lui Alexandru Gheorghieș în litigiul cu CSM-ul, susține că în urma deciziei CA Chișinău „însuși actul percheziției și, eventual, lucrurile care au fost ridicate sau care au fost puse sub sechestru drept urmare a percheziției, devin ilegale.”

„Deci, ele pe cale de consecință devin ilegale (…). Acordul CSM propriu-zis de a porni urmărirea penală pe articolul respectiv nu este necesar. Propriu-zis, actul prin care a fost pornită urmărirea penală nu este amenințat de hotărârea de ieri pe care a adoptat-o CA Chișinău, însă doar cele ce au rezultat din acțiunile la care și-a dat acordul CSM și care au fost ulterior autorizate prin instanța de judecată, ele sunt nule. Eu nu știu dacă o să conteste sau care va fi soluția până la urmă a CSJ (…). Acum, la moment, este atrasă nulitatea acestor acțiuni specifice de urmărire penală care au fost autorizate după obținerea acordului din partea CSM. Clientul meu a declarat în momentul în care au avut loc aceste percheziții că, în opinia sa, această urmărire penală este un act de răzbunare pentru faptul că el în anul 2019 a fost ales președinte al Adunării Generale Extraordinare a Judecătorilor și eu sunt de acord cu clientul meu în această privință, deoarece au fost mai mulți magistrați care au avut un rol activ în organizarea acestei Adunări Generale Extraordinare a Judecătorilor, care unul după altul au fost vizați în dosare de acest gen, adică nu poate fi o coincidență cu certitudine (…)”, a spus Cristina Ciubotaru.

Alexandru Tabarcea, avocatul lui Ion Druță, fost președinte al CSJ, a declarat că este ocupat și că va reveni ulterior cu o reacție la decizia instanței de judecată. Ulterior însă nu ne-a mai răspuns la apeluri.

Magistrata Tatiana Avasiloaie care continuă să facă justiție la Judecătoria Chișinău, a transmis prin intermediul avocatului care îi reprezintă interesele în procesul cu Autoritatea Națională de Integritate că nu dorește să comenteze decizia CA Chișinău.

Luni, 27 martie, trei hotărâri ale CSM, prin care au fost eliberate acorduri la efectuarea unor acțiuni de urmărire penală în privința a trei magistrați cercetați penal pentru îmbogățire ilicită – Tatiana Avasiloaie, Alexandru Gheorghieș și Ion Druță, au fost anulate de magistrații Curții de Apel Chișinău.

Ion Bocan, purtătorul de cuvânt al Curții de Apel Chișinău, ne-a informat că cele trei hotărâri ale CSM au fost anulate pentru „încălcări de procedură”. Reprezentanții Procuraturii Generale consideră deciziile drept „neîntemeiate, urmând a fi utilizată calea de atac – recursul”.

Detalii aici: Decizii favorabile la Curtea de Apel Chișinău pentru trei magistrați cercetați penal pentru îmbogățire ilicită, în aceeași zi. PG: „Sunt neîntemeiate”