R. Moldova, condamnată la CtEDO din cauza neclarității prevederilor legale

R. Moldova a fost din nou condamnată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru neclaritatea prevederilor legale. Astfel, țara noastră va trebui să îi achite unui austriac 10 000 de euro cu titlu de prejudiciu moral, precum și costuri și cheltuieli.

Reclamantul Martin Litschauer, cetățean austriac, s-a plâns în fața Curții, invocând că fusese deținut în arest preventiv timp de câteva luni, fiind acuzat de proxenetism prin organizarea și punerea în funcțiune a serviciilor de video-chat erotic în Republica Moldova. Reclamantul a pretins că faptele sale nu întruneau elementele constitutive ale infracțiunii de proxenetism și, prin urmare, detenția sa fusese arbitrară. În cele din urmă, reclamantul s-a plâns de lipsa unor temeiuri relevante și suficiente pentru aplicarea și prelungirea arestului din cauza lipsei bănuielii rezonabile în comiterea vreunei infracțiuni.

La 6 martie 2015 Martin Litschauer a fost învinuit de proxenetism. Prin încheierea Judecătoriei Centru, la 7 martie 2015 cetățeanul austriac a fost plasat în arest preventiv pentru 30 de zile, care a fost prelungit ulterior până la 3 mai 2015. La 27 aprilie 2015 reclamantul a fost eliberat sub control judiciar.

Potrivit reclamantului, acesta a consultat un avocat înainte de a începe activitatea de video-chat, care l-a asigur că o astfel de activitate nu este ilegală în R. Moldova.

Prin sentința din 30 decembrie 2016, reclamantul a fost recunoscut vinovat de proxenetism. Procesul penal de învinuire a fost însă încetat în legătură cu aniversarea a 25-a de la proclamarea independenței Republicii Moldova.

Curtea a notat că nici dreptul intern, nici practica judiciară națională nu ofereau suficientă claritate de aplicare, în timp ce legea penală nu fusese formulată cu un grad suficient de precizie, în modul prevăzut de către Convenție, pentru a fi în corespundere cu cerința „prevăzută de lege”. Astfel, în circumstanțele prezentei cauze, reclamantul nu putea să prevadă – într-o măsură rezonabilă– consecințele acțiunilor sale.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *