Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Procurorul general: Dosarul privind finanțarea…

Procurorul general: Dosarul privind finanțarea PSRM și cel privind spălarea de bani, separate, deoarece „n-au tangență”

Finanțarea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) din străinătate nu are vreo tangență cu cel privind spălarea banilor în proporții deosebit de mari cu implicarea „Exclusiv Media”, al cărei fondator este deputatul socialist Corneliu Furculiță, acestea urmând să fie separate, a anunțat procurorul general, Alexandr Stoianoglo.

Potrivit acestuia, cauzele au fost „unite ilegal” și vor fi cercetate separat, deoarece „sunt diferite subiecte și perioade, legate cu diferite evenimente”.

„Nu avem informații noi. Dosarul este în procedura Procuraturii Anticorupție (PA), nu am dreptul de a interveni. Eu, Procuratura Generală, examinând demersul liderului PSRM, Zinaida Greceanîi, am solicitat informații și am constatat că prima acțiune formală a fost făcută numai la începutul lunii decembrie a anului trecut, când domnul Morari a semnat o dispoziție privind crearea unui grup de lucru de procurori: 38 de procurori, în total, 60 de oameni. Dar ce vor face acei oameni? Nu am înțeles. Pentru crearea unui asemenea grup trebuie să avem niște acțiuni concrete care să fie realizate, dar noi nu am văzut un plan de acțiuni, a fost o declarație politică. Trebuie să determinăm ce acțiuni să întreprindem, am dat niște indicații, pentru a audia niște oameni”, a declarat el joi, 30 ianuarie, după ședința Consiliului Superior al Procurorilor.

În decembrie 2019, șeful suspendat al PA, Viorel Morari, a emis o ordonanță privind conexarea procesului penal pe faptul unei eventuale finanțări din exterior a PSRM la cauza penală pe faptul spălării banilor în proporții deosebit de mari cu implicarea „Exclusiv Media”, al cărei fondator este deputatul socialist Corneliu Furculiță. Tot atunci, procurorul din cadrul PA, Victor Cazacu, a solicitat Serviciului Fiscal de Stat informații despre donațiile primite de PSRM, dar și despre mai multe companii și persoane afiliate socialiștilor, printr care se numără mai mulți deputați, dar și președintele Fundației „Din Suflet”.