Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Procurorul general, despre dosarul finanțării…

Procurorul general, despre dosarul finanțării PSRM: „Am identificat 29 de oameni care trebuie să fie audiați”

29 de persoane fizice, printre care se numără și deputați din Parlamentul R. Moldova, urmează a fi audiate pe marginea dosarului de finanțare a Partidului Socialiștilor din străinătate. Informația a fost oferită pentru Ziarul de Gardă de către procurorul general Alexandr Stoianoglo.

Potrivit lui Stoianoglo, activitățile procesuale pe marginea dosarului au început în iunie 2016 și au purtat „un caracter neplanificat și neconsecvent” pentru o durată de 3 ani.

„O acţiune de urmărire penală  a fost făcută în 2016, altă acţiune în 2017, iar în 2018 şi 2019 – nici o acţiune de urmărire penală, dosarul trezind interes doar când anumite evenimente social-politice au început a fi utilizate de diferite grupuri de interese, inclusiv şi de către unii dintre procurori care au fost responsabili în ultima instanţă de ineficienţa anchetei până în prezent.

Este de menţionat că, doar în noiembrie 2019, pe dosar a intervenit conducătorul PA şi a dispus exercitarea urmăririi penale de către un grup din 28 de procurori şi 38 de ofiţeri de urmărire penală şi de investigaţii, dar neavând niciun plan de activitate.

Mai mult ca atât, un episod distinct ce vizează anumiţi membri ai PSRM, a fost examinat de PA cu dispunerea neînceperii urmăririi penale, soluţia dată fiind anulată şi procesul penal reluat de conducerea PA doar sub presiuni majore politice realizate prin media în lunile noiembrie-decembrie 2019.

Ca rezultat, procesul penal reluat, deşi reprezenta un caz distinct, contrar prevederilor CPP, la 02.12.2019, a fost conexat la materialele cauzei penale menţionate. Procuratura Generală nu s-a implicat în acest dosar penal decât pentru verificarea lui în legătura cu examinarea adresării oficiale a Preşedintelui PSRM, Zinaida Greceanîi, fiind constate încălcările procesuale enumerate supra. După intervenția Procuraturii Generale cu observații de accelerare a investigațiilor pe acest caz, procurorul responsabil a identificat 29 de persoane fizice care urmează a fi audiate cu referire la circumstanțele acestei cauze, una din ele fiind deja audiată, celelalte fiind planificate pentru etapa imediat următoare”, a declarat procurorul general pentru Ziarul de Gardă.

Potrivit lui Stoianoglo, pe lângă audierea celor 29 de persoane, pe marginea acestui dosar a fost interpelată Banca Națională a Moldovei, fiindui solicitate informații relevante cu privire la tranzacțiile pretinse a fi suspecte de spălare de bani, iar Inspectoratului Fiscal i s-a solicitat să accelereze controalele în derulare cu privire la persoanele fizice vizate pe acest caz.

În context, este în stadiu de finalizare procesul de pregătire a comisiei rogatorii și materialelor necesare  pentru efectuarea anumitor activități procesual-penale în Elveția, țara de unde au fost transferați banii în litigiu, în acest sens fiind obținute anumite autorizații judecătorești pentru ridicări de documente”, punctează șeful Procuraturii Generale.

Întrebat dacă are suficient curaj să meargă împotriva partidului care se află acum la guvernare, Stoianoglo a precizat că nu are nicio legătură cu PSRM.

„Eu nu am și nu am avut nimic cu partidul de guvernare, cu atât mai mult cu cât partidele de la guvernare se schimbă destul de des în R. Moldova, iar în fiecare jumătate de an avem diferite alianțe. Nu am nicio tangență nici cu partidele care sunt acum în opoziție, nici cu partidul care este acum la putere”, a subliniat procurorul general.

Ziarul de Gardă a scris anterior că procesul penal pe faptul unei eventuale finanțări din exterior a PSRM a fost conexat la cauza penală pe faptul spălării banilor în proporții deosebit de mari cu implicarea „Exclusiv Media”, al cărei fondator este deputatul socialist Corneliu Furculiță. O ordonanță în acest sens a fost emisă în decembrie 2019 de către șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție (PA), Viorel Morari. Tot în decembrie 2019, procurorul din cadrul PA, Victor Cazacu, a solicitat Serviciului Fiscal de Stat informații despre donațiile primite de PSRM, dar și despre mai multe companii și persoane afiliate socialiștilor, printr care se numără mai mulți deputați, dar și președintele Fundației „Din Suflet”.

Potrivit unui document care a ajuns în posesia Ziarului de Gardă, PA a solicitat Serviciului Fiscal de Stat să prezinte fotocopiile tuturor actelor deținute în privința mai multor persoane și companii care au avut rapoarte financiare cu Partidul Socialiștilor (proveniența, plata impozitelor pe venit, declarații pe venit etc.).

În listă se numără mai mulți actuali și foști deputați socialiști, printre care: Petru Burduja, Corneliu Furculiță, Petru Corduneanu, Vasilea Bolea și Vladimir Odnostalco. În listă o mai găsim pe soția președintelui, Galina Dodon,pe fostul consilier al lui Igor Dodon, actual membru al Comisiei Electorale Centrale, Maxim Lebedinschi, pe șefa serviciului de presă al Președinției, Carmena Lupei, dar și pe fratele finului președintelui, Vadim Filipov.

În lista companiilor care ar fi avut rapoarte financiare cu socialiștii se numără compania „Exclusiv Media” SRL, care gestionează postul NTV Moldova. În vizorul procurorilor este și compania „Telesistem TV” SRL, care gestionează „Accent” TV și „Primul în Moldova, dar și compania nerezidentă „Bulwer Development” LP, reprezentată de Iaroslav Țurcan care, mai este figurează și în calitate de președinte al Fundației „Din Suflet”, fondată și administrată de Galina Dodon și care, la fel, se numără pe lista procurorilor.