Principală  —  IMPORTANTE   —   Procurorul general afirmă că unele…

Procurorul general afirmă că unele dosare, printre care ale lui Platon și Petrenco, ar putea fi revizuite

Procurorul general al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo, a declarat, în cadrul ediției din 16 decembrie a emisiunii „Politica” de la TV8, că oamenii care consideră că le-au fost intentate dosare pe nedrept vor putea solicita revizuirea acestora.

Potrivit acestuia, este important ca „oamenii nevinovați să nu fie pedepsiți” și „nu ne este teamă să renunțăm la învinuiri în instanțe sau că vor avea câștig”. Referitor la hotărârile definitive, el spune că s-ar putea reveni la proceduri, iar cei care au cercetat și au trimis în judecată persoane nevinovate să fie atrași la răspundere.

Întrebat despre anumite dosare politice, cele deschise pe numele avocatei Ana Ursachi, politicianului Grigore Petrenco, controversatului om de afaceri Veaceslav Platon, fostului polițist de frontieră Gheorghe Petic sau fostului reprezentant al Î.S. „Poșta Moldovei” Sergiu Cebotari, Stoianoglo a menționat că „trebuie să aibă încredere în organele procuraturii”.

„Promit că toate aceste dosare vor fi studiate și vom acorda sprijinul juridic necesar privind revizuirea lor. Dacă persoanele vor demonstra că au existat anumite acțiuni ilegale ale reprezentanților procuraturii, nu au fost suficiente probe, au manipulat, vom cere revizuirea acestor hotărâri”, a specificat procurorul general.

El a precizat că procurorii și judecătorii implicați ar putea fi atrași la răspundere. Totodată, acesta a spus că nu există acces la informațiile privind anumite dosare.

Stoianoglo afirmă că tocami din acest motiv a nițiat verificări la cele două procuraturi specializate – ca să înțeleagă ce se întâmplă în cadrul lor, „câți oameni au fost arestați, ce sunt cu ei, aceste date nu mi-au fost prezentate, era doar statistică”.

„Când aud că nu aveam dreptul să inițiez controale la PCCOCS și Procuratura Anticorupție, vreau să știu: de ce mai este nevoie de procuror general? Haideți atunci să lăsăm aceste două procuraturi specializate să continue să urmărească toată societatea, să nimicească afaceri”, a adăugat el.