Principală  —  IMPORTANTE   —   Procurorii anticorupție efectuează percheziții la…

Procurorii anticorupție efectuează percheziții la domiciliul fostei secretare de stat a MAI Mariana Grama, vizată într-o cauză penală de îmbogățire ilicită

Procurorii anticorupție în comun cu ofițerii Serviciului protecție internă și anticorupție (SPIA) efectuează marți, 22 februarie, percheziții la domiciliul fostei secretare de stat a Ministerului Afacerilor Interne (MAI) Mariana Grama, vizată într-o cauză penală de îmbogățire ilicită.

Informația a fost confirmată pentru Ziarul de Gardă de către procurora Mariana Cherpec, purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale (PG).

„După finalizarea acțiunilor de urmărire penală, Procuratura va reveni cu informații actualizate relevante la acest caz”, a precizat Mariana Cherpec.

La mijlocul lunii decembrie 2021, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a constatat pe numele Marianei Grama o avere nejustificată în mărime totală de peste 1 milion de lei. Controlul averii pe numele fostei secretare de stat a fost pornit în baza unei sesizări din oficiu dintr-un articol scris de ZdG.

Inspectorul de integritate al ANI a verificat averea fostei demnitare de stat și a familiei acesteia pentru perioadele 2014-2016 și 2016 – 2021. În cadrul verificărilor, inspectorul de integritate a constatat diferență substanțială între averea dobândită și veniturile obținute pentru anul 2020, în sumă de peste 1 milion de lei. Potrivit ANI, în total, suma modificărilor patrimoniale ale familiei fostei secretare de stat ce includ cheltuieli însumează cifra de peste 3,8 milioane de lei. Însă, disponibilitățile financiare oficiale și justificate ale acestuia sunt de peste 2,8 milioane de lei, fiind stabilită astfel diferența substanțială.

La câteva zile după ce ANI a publicat actul de constatare cu privire la averea nejustificată, Mariana Grama a declarat într-o postare pe pagina sa de Facebook că au fost identificate cheltuieli nejustificate de circa un milion de lei, din motiv că veniturile soțului său nu au fost incluse de ANI. Detalii aici.

Pe 11 mai curent, ZdG a scris că unii șefi din cadrul MAI au obținut în 2020 venituri din salarii de sute de mii de lei. Majoritatea angajaților MAI nu au declarat achiziții pe care le-ar fi făcut în anul 2020.

Fosta secretară de stat din cadrul MAI Mariana Grama a ridicat în 2020 un salariu de 257 065,07 lei de la Ministerul Afacerilor Interne. Mariana Grama indică în declarația sa de avere și interese personale că în 2020 a încasat o indemnizație COVID-19 în valoare de 16 mii lei, precum și o pensie de 119 984,48 lei de la Casa Națională de Asigurări Sociale.

DOC/ Averile și veniturile declarate de șefii din MAI în 2020. Cum explică un șef de direcție cele 106 ha de terenuri din declarația de avere