Procuratura Generală îi prezintă scuze ex-ministrului Apărării, Valeriu Pasat, în numele statului, pentru tragerea sa ilegală la răspundere penală
Procuratura Generală (PG) îi prezintă scuze publice în numele statului ex-ministrului Apărării și ex-directorului Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS), Valeriu Pasat, pentru tragerea sa ilegală la răspundere penală.
„La solicitarea fostului diplomat și fost ministru, actualmente membru titular al Academiei de Științe a Moldovei, Valeriu Pasat, având în vedere caracterul irevocabil al deciziilor judecătorești prin care s-a dispus achitarea sa, Procuratura Generală face publice scuzele oficiale, în numele statului, pentru faptul tragerii ilegale la răspundere penală”, se arată într-o notă informativă a PG.
În luna ianuarie a anului 2006, Valeriu Pasat a fost condamnat de Tribunalul Sectorului Centru din Chișinău la 10 ani de închisoare, fiind acuzat că și-ar fi depășit atribuțiile de serviciu.
Prin hotărârea Curții de Apel din Chișinău din anul 2006, au fost retrase ca neconfirmate acuzațiile legate de vânzarea avioanelor MIG-29 și i-a fost redus lui Valeriu Pasat termenul de detenție de la 10 la 5 ani.
În luna martie a anului 2005, Valeriu Pasat a fost reținut de Procuratura Generală, fiind bănuit de organizarea unei serii de delapidări în proporții deosebit de mari a patrimoniului public și militar. Pasat a fost acuzat că ar fi prejudiciat în anul 1997 bugetul de stat de 53 milioane de dolari SUA, prin comercializarea ilicită a 21 de avioane de tip MIG-29.
În luna ianuarie a anului 2000, Pasat a fost numit în funcția de director al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), iar un an mai târziu, Valeriu Pasat a fost eliberat din această funcție de către Parlamentul R. Moldova.
Valeriu Pasat a fost ministru al Apărării al R. Moldova în guvernele conduse de Ion Ciubuc și Ion Sturza.
Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.
Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.