Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Procuratura anunță că a terminat…

Procuratura anunță că a terminat urmărirea penală în privința procurorului general suspendat Alexandr Stoianoglo, învinuit de abuz de serviciu, corupere pasivă și fals în declarații. Detalii de la PG

Procurorul desemnat de Consiliul Superior al Procurorilor, Victor Furtuna informează joi, 22 septembrie, despre terminarea urmăririi penale în privința procurorului general suspendat Alexandr Stoianoglo, învinuit pe trei capete de acuzare.

Mai exact, procurorului general suspendat i se impută săvârșirea infracțiunilor de:

  • abuz de serviciu, „săvârșit în interesul unui organizații criminale, manifestat prin eliberarea din detenție a condamnatului Veaceslav Platon și renunțarea ilegală la acuzarea”, în rezultatul căruia ar fi fost cauzat bugetului public național un prejudiciu în sumă de peste 869 de milioane de lei( art. 47, 327 alin.(3) din Codul penal);
  • corupere pasivă, „manifestată prin primirea și acceptarea de bunuri și avantaje sub orice formă ce nu i se cuvin de la Veaceslav Platon”, în sumă de circa 63 de milioane de lei (art.324 din Codul penal);
  • falsul în declarații, caracterizat prin neincluderea intenționată în declarația de avere și interese personale a faptului că soția sa, începând cu data de 5 ianuarie 2021 este unul din beneficiarii efectivi ai unei societăți înregistrate în Ucraina (art.352/1 alin.(2) din Codul penal)

Totodată, Procuratura Generală (PG) anunță că urmărirea penală este terminată și în privința a doi procurori din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, cărora le este incriminat că ar fi acționat  împreună și de comun acord cu procurorul general suspendat, la eliberarea din detenție a condamnatului Veaceslav Platon și renunțarea ilegală la acuzarea (art. 327 alin.(3) din Codul penal).

După ce partea apărării va lua cunoștință de materialele dosarului, acesta va fi transmis instanței pentru examinare în fond. 

„Informăm publicul, că Procuratura Anticorupție efectuează în continuare urmărirea penală pe alte două cauze penale în care este vizat procurorul general suspendat și care se referă la abuzul de serviciu comis în calitate de ex-președinte al Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică a Parlamentului Republicii Moldova, dar și cu privire la îmbogățirea ilicită a acestuia”, subliniază PG.

Despre evoluția investigațiilor pe aceste cauze penale și soluțiile adoptate Procuratura va reveni cu informații suplimentare.

Curtea de Apel Chișinău a admis la sfârșitul lunii august recursul procurorilor anticorupție cu privire la prelungirea cu încă 60 de zile a controlului judiciar aplicat în cazul procurorului general suspendat Alexandr Stoianoglo, acceptând însă și recursul apărătorilor lui Stoianoglo.

Mai exact, într-un comentariu pentru ZdG, avocatul Victor Munteanu, unul dintre apărătorii lui Stoianoglo, ne-a comunicat că magistrații de la apel au admis atât recurs acuzatorilor cât și cel al apărătorilor. Astfel a fost prelungit controlul judiciar aplicat în cazul procurorului general suspendat cu încă 60 de zile, însă în același timp a fost admis recursul avocaților cu privire la anularea măsurilor restrictive impuse în cazul lui Stoianoglo, cu excepția a două dintre măsuri – obligația de a se prezenta în fața organului de urmărire penală sau a instanței de judecată și de a nu săvârși acțiuni de natură să împiedice aflarea adevărului în procesul penal.

Alexandr Stoianoglo a fost reținut la 5 octombrie 2021. El este cercetat pentru corupere pasivă, fals în declarații, abuz în serviciu și depășirea atribuțiilor de serviciu. Șeful suspendat al PG respinge toate acuzațiile și se declară nevinovat.