Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Prioritățile Procuraturii Generale pentru înfăptuirea…

Prioritățile Procuraturii Generale pentru înfăptuirea justiției în 2021

Procuratura Generală a stabilit cinci priorități de bază pentru înfăptuirea justiției în 2021. Astfel, Procuratura susține că în 2021 se va axa pe reducerea fenomenului tergiversării judecării cauzelor penale în instanțele de fond şi apel, prin intensificarea aplicării procedurilor speciale la examinarea cauzelor penale în instanța de judecată.

Totodată, procurorii vor continua procesul de identificare a cauzelor penale cu tentă politică sau la comandă și întreprinderea măsurilor legale pentru repunerea persoanelor menționate în drepturi.

Contracararea fenomenului abuziv de instrumentare și încadrare juridică, conform art.190 din Codul penal (escrocheria), a faptelor ce rezultă din neexecutarea de către părți a unor obligații cu caracter civil, revizuirea cauzelor penale aflate atât la faza de urmărire penală, cât și în proces de judecată, la fel este pe agenda Procuraturii Generale în 2021.

Procurorii mai vor implementarea noului mecanism de evaluare a dosarelor cu hotărâri irevocabile de achitare a inculpaților sau de încetare a proceselor penale pe motive de nereabilitare.

Mai mult, în 2021 Procuratura Generală se va concentra asupra intensificării dialogului instituțional cu Agentul Guvernamental la formularea poziției R. Moldova în fața Curții Europene pentru Drepturile Omului.