Principală  —  IMPORTANTE   —   Prima declarație a Anei Panov…

Prima declarație a Anei Panov după ce a fost numită în funcția de președintă interimară a Curții de Apel Chișinău

Foto: ZdG

Magistrata Ana Panov, cea care la 15 iunie a fost desemnată în calitate de președintă interimară a Curții de Apel Chișinău (CA), a venit cu o primă declarație. Magistrata susține că „în perioada exercitării interimatului va depune efort pentru o bună administrare a instanței și va asigura principiile de independență și imparțialitate a judecătorilor”.

Judecătoarea susține că împreună cu colegii săi va consolida echipa Curții de Apel și va apăra principiul statului de drept.

„În contextul desemnării mele privind exercitarea interimatului funcției de președinte la Curtea de Apel Chișinău, în temeiul Dispoziției cu nr.65 din 15 iunie 2021 al președintelui interimar al CSM, confirm cu certitudine, că în perioada exercitării interimatului voi rămâne fidelă valorilor fundamentale ale justiției și voi depune efortul necesar pentru o bună administrare a instanței. Inclusiv cu colegii mei judecători, vom depune efortul pentru sporirea calității actului de justiție întru asigurarea principiilor de independență și imparțialitate a judecătorilor, apărarea efectivă al principiului statului de drept, respectarea drepturilor fundamentale ale justițiabililor, precum și sporirea încrederii publicului în această instanță. De asemenea voi încerca să consolidez echipa secretariatului Curții de Apel Chișinău și manifest toată încrederea că voi fi susținută de colectivul instanței pe perioada de activitate în funcția dată”, menționează magistrata Ana Panov.

La 15 iunie, judecătoarea Ana Panov a fost numită în funcția de președintă interimară a Curții de Apel Chișinău. Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Dorel Musteață, a declarat pentru ZdG că a semnat o dispoziție în acest sens.

Anterior, ZdG a scris că, în noiembrie 2017, magistrata Ana Panov împreună cu alți judecători, au fost acționați în judecată de către Ministerul Justiției, care solicita încasarea, în ordine de regres, a sumei de aproape 250 de mii de lei. Numele ei figurează în cazul Botezatu contra Republicii Moldova. În acest dosar, CtEDO a constat că a fost violat dreptul persoanei la judecarea cauzei echitabil și în termeni rezonabili, fiind atestată o întârziere de tocmai 8 ani. Cererea de chemare în judecată, depusă de Ministerul Justiției, a fost respinsă însă de către instanțele de judecată.

Pe 28 mai curent, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a anulat decretul ex-președintelui Igor Dodon, prin care magistratul Vladislav Clima a fost numit în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău.

Pe 5 mai curent, fostul deputat comunist, activistul Grigore Petrenco a formulat o cerere către Președinție prin care i-a solicitat președintei R. Moldova, Maia Sandu, să anuleze decretul din 2 septembrie 2020 prin care judecătorul Vladislav Clima a fost numit în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău.

În argumentarea solicitării făcute, Petrenco a acuzat conflicte de interese între judecătorul Veaceslav Clima și două membre ale Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Carolina Ciugureanu-Mihailuță și Elena Belei. Activistul a mneționat că cele două membre al CSM ar fi trebuit să se abțină de la procedura de vot în cazul lui Clima întrucât acestea se aflau atunci în conflicte de interese cu judecătorul.

Potrivit lui Petrenco, în 2020, la momentul alegerii lui Vladislav Clima în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), Vladislav Clima examina un dosar în care era vizat tatăl membrei CSM Carolinei Ciugureanu – Ciugureanu Mihail, astfel, potrivit activistului, membra CSM ar fi trebui să se abțină sau să nu participe la procedura de vot în vederea numirii lui Clima în funcția de președinte la Curtea de Apel Chișinău.

În context, Petrenco a declarat că și membra CSM Elena Belei s-ar fi aflat în conflict de interese cu Vladislav Clima în momentul numirii lui Clima în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău. Potrivit lui Petrenco, Vladislav Clima și Elena Belei au învățat în același curs, sunt prieteni și colegi la Catedra de drept procedural civil. Activistul menționează că Elena Belei a fost și conducătoarea tezei de doctorat a lui Vladislav Clima.

MAI MULTE DETALII AICI: DOC/ Fost deputat comunist invocă conflicte de interese între judecătorul Vladislav Clima și doi membri CSM și îi solicită președintei Sandu să anuleze decretul prin care magistratul a fost numit președinte la Curtea de Apel