Poziția CSM în legătură cu evadarea lui Gheorghe Petic din sala de judecată

Președintele Curții de Apel Chișinău, Ion Pleșca, a emis o adresare către membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) în care evidențiază situația gravă creată ca urmare a evadării lui Gheorghe Petic din sala de judecată în cadrul ședinței din 17 iulie. În acest context, Curtea de Apel Chișinău consideră acțiunile lui Petic și ale susținătorilot săi drept „o imixtiune și presiune directă asupra completului de judecată”, și solicită CSM să ia act de cele întâmplate în vederea excluderii unui astfel de precedent.

Adresarea lui Ion Pleșca a fost examinată de membrii CSM, care au constatat că poliția judecătorească nu a asigura paza instanțelor de judecată, astfel fiind încălcată ordinea publică.

Plenul Consiliului consideră că paza localurilor, a altor bunuri ale instanţelor judecătoreşti, securitatea judecătorilor, a celorlalţi participanţi la proces, ordinea publică în sediul instanţei şi la şedinţele de judecată urmează a fi asigurată pornind de la principiul securităţii instanţelor judecătoreşti”, este menționat în decizia luată de CSM.

Astfel, cu votul a opt membri, Consiliul Superior al Magistraturii a luat act de adresarea președintelui Curții de Apel și a decis să remită spre informare un comunicat către Inspectoratul General de Poliţie şi Departamentul Instituţiilor Penitenciare cu privire la întreprinderea acţiunilor necesare în vederea asigurării pazei instanţelor judecătoreşti, securităţii judecătorilor şi altor participanţi la proces.

La 17 iulie, după ce magistrații de la CA Chișinău au respins cererea avocaților de a-l elibera din arest, Gheorghe Petic, ajutat de un număr mare de susținători prezenți la ședință, a ieșit din sala de judecată declarând că nu se mai întoarce la pușcărie. Petic a declarat că a plecat din fața magistraților, pentru că Parlamentul a declarat la 8 iunie că R. Moldova este „stat capturat”.

După ce a fost convins de avocat să revină în sediul instanței, acesta a declarat că nu a avut intenția de a evada.

La 20 martie 2019, Gheorghe Petic, fost polițist de frontieră și lider al organizației teritoriale Ungheni a PPDA, a fost recunoscut vinovat de prima instanță pentru viol și condamnat la trei ani și șase luni de închisoare.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *