Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Poziția Ambasadei SUA cu privire…

Poziția Ambasadei SUA cu privire la evoluțiile recente din sistemul de justiției al R. Moldova

Ambasada SUA a venit cu o declarație privind evoluțiile recente în sistemul de justiție a R. Moldova, menționând că sunt îngrijorați de decizia Adunării Generale a judecătorilor de vineri, 27 septembrie, unde au votat revocarea membrilor CSM.

„Statele Unite continuă să susțină și să monitorizeze îndeaproape eforturile de reformare și consolidare a sistemului justiției din Republica Moldova.

Suntem îngrijorați de informațiile conform cărora recenta decizie a Adunării Generale Extraordinare a judecătorilor de revocare a judecătorilor Consiliului Superior al Magistraturii nu a respectat procedura legală și ar fi avut scopul blocării reformelor necesare – inclusiv verificarea independentă a judecătorilor și procurorilor, sau de protejare de urmărirea penală a judecătorilor acuzați de corupție.

Statele Unite susțin reformele Guvernului Republicii Moldova în domeniul combaterii corupției și pe acelea din sectorul justiției. Cetățenii Republicii Moldova merită un sistem al justiției care să tragă la răspundere toate persoanele – inclusiv cele din cadrul sistemului – pentru orice acte criminale sau de corupție.

Încurajăm judecătorii și procurorii din Republica Moldova să respecte principiile statului de drept, să faciliteze o mai mare transparență în cadrul sistemului, și să susțină eforturile care îi vor responsabiliza pe judecători, procurori și oficiali pentru acțiunile lor. Asemenea măsuri vor spori încrederea publicului într-un sistem de justiție care lucrează în folosul tuturor cetățenilor Republicii Moldova , se arată în declarație.

La Adunărea Generală Extraordinară a Judecătorilor din 27 septembrie, unde au fost prezenți peste 200 de magistrați, s-a decis revocarea din funcție ai șase membri permanenți și membri supleanți ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM): Dorel Musteață, Victor Micu, Luiza Gafton, Petru Moraru, Nina Cernat și Anatolie Galben.

FOTO: Jurnal.md