Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Plecarea lui Dodon în România,…

Plecarea lui Dodon în România, facilitată de soția colegului de partid Dinari Cojocaru. Acuzațiile procurorilor și argumentele lui Cojocaru: „Este meseria oricărui medic să dea certificate”

Soția consilierului municipal socialist Dinari Cojocaru, angajată a IMSP Asociația Medicală Teritorială Buiucani, este persoana care, potrivit Procuraturii Anticorupție (PA), a „rugat” un alt medic să semneze documentul care ar confirma necesitatea deplasării lui Igor Dodon în afara țării, pentru tratament de reabilitare post Covid-19 a unuia dintre fiii fostului președinte.

Solicitat de Ziarul de Gardă, Dinari Cojocaru a confirmat că este vorba despre soția sa și susține că procurorii „au făcut presiuni” asupra ei și a unei colege ca acestea să „recunoască că au luat mită” pentru a semna certificatul, în baza căruia judecătorii i-au permis lui Igor Dodon să iasă din țară, în condițiile în care acesta avea interdicția de a părăsi R. Moldova.

Dinari Cojocaru, consilier municipal din partea PSRM

„Copilul (lui Igor Dodon, n. red.) a suportat Covid, i s-a dat un certificat, forma 27 E, prin care s-a recomandat să plece la sanatoriu să facă bazin și exerciții respiratorii. Asemenea certificate eu dau la fiecare pacient pe care-l examinez, dar nu recomand unde să cumpere preparatele, în care farmacie să se ducă, în care sanatoriu. (…) S-a dat recomandare pentru copilul domului Dodon să se ducă la reabilitare. (…) Asta este meseria soției mele, să dea certificat. Este meseria oricărui medic. Dacă un medic nu se isprăvește, îl roagă pe altul. (…) Pe data de 23 au fost procurorii la colega soției mele, (au întrebat-o, n. red.) de ce a scris așa recomandări la copilul dat. Doamna a spus că copilul a fost consultat de către soția mea, deoarece noi suntem la un pas, trăim alături. (…) Când a făcut copilul (lui Igor Dodon, n. red.) Covid a fost telefonată soția mea. Totul este înregistrat.

Recent, copilul a făcut acutizări de patologie respiratorii și soția le-a dat recomandări. Soția a îndeplinit actul, l-a prezentat medicului, a întrebat dacă medicul nu are divergențe. Medicul a discutat telefonic cu mama copilului și s-a dat forma E 27 cu ștampila medicului de pe sector. (…) Zilele trecute, familia (Dodon, n. red.) a scris cerere să treacă înapoi la soția mea. (…) Procurorii acum fac presiuni atât pe medicul cela, cât și pe soția mea, că „recunoașteți că ați luat mită”. Pentru forma 27 mită? Care se dă la stânga și la dreapta? (…) Au speriat-o pe soție că dacă nu va spune că a luat mită sau că a fost cointeresată din partea lui Dodon, ei vor intenta dosar penal. Pe al doilea medic l-au sunat la 22:00 și l-au întrebat „dacă și-a adus aminte ceva”, că dacă își aduce aminte «deja este alt dosar»”, a declarat consilierul municipal Dinari Cojocaru, care este și finul de cununie al lui Alexandru Dodon, fratele lui Igor Dodon.

Procuratura Anticorupție (PA) a anunțat pe 26 ianuarie că a înaintat un demers la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), prin care au solicitat înlocuirea măsurii obligării de a nu părăsi țara cu arest la domiciliu în privința lui Igor Dodon, în contextul în care, potrivit PA, medicul care a semnat actul ce ar confirma necesitatea deplasării lui Igor Dodon peste hotare a declarat că „nu-i este cunoscut pacientul menționat și că ar fi aplicat ștampila pe Trimiterea-Extras la rugămintea unei colege”.

PA a transmis că medicul a declarat, în cadrul audierilor, că „solicitarea a parvenit de la colega sa care examinează mereu familia Dodon și care se află în relații apropiate cu aceștia, fiind soția unui consilier din cadrul Consiliului Municipal Chișinău, membru al fracțiunii partidului din care a făcut parte” Igor Dodon.

Între timp, fostul președinte al R. Moldova, Igor Dodon, care urma să plece în România, în perioada 28 ianuarie 2023 – 05 februarie 2023, a anunțat că și-a anulat plecarea.

„Din cauza interdicției din partea procurorului pe caz ca soția să ne însoțească, dar și a presiunilor și persecutărilor la adresa medicilor care au eliberat prescripția pentru reabilitate, am decis să renunțăm la această deplasare. Vom căuta soluții alternative de tratament în țara noastră”, a explicat Dodon.

Procuratura Anticorupție solicită arest la domiciliu pentru Igor Dodon

La 19 ianuarie 2023, Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a admis cererea apărătorilor lui Igor Dodon, privind încuviințarea de a părăsi R. Moldova, în perioada 28 ianuarie 2023 – 05 februarie 2023, pentru a asigura un tratament de reabilitare post Covid-19, în România, a fiului fostul președinte. Potrivit PA, avocații fostului președinte au anexat un șir de acte ce ar confirma necesitatea deplasării peste hotare, fiind prezentată și Trimiterea-Extras nr. 0163158 din 18 ianuarie 2023.

Pe 26 ianuarie, Procuratura Anticorupție (PA) a anunțat că a înaintat un demers la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), privind înlocuirea măsurii preventive în privința fostului președinte al țării Igor Dodon.

În ședința de judecată procurorii au solicitat audierea medicului însă instanța a respins cererea respectivă. La 25 ianuarie 2023 medicul a cărui nume și prenume era indicat în documentul medical a declarat că nu-i este cunoscut pacientul menționat și că ar fi aplicat ștampila pe Trimiterea-Extras la rugămintea unei colege.

Potrivit medicului audiat, solicitarea a parvenit de la colega sa care examinează mereu familia Dodon și care se află în relații apropiate cu aceștia, fiind soția unui consilier din cadrul Consiliului Municipal Chișinău, membru al fracțiunii partidului din care a făcut parte și inculpatul”, a anunțat PA.

Totodată, potrivit procurorilor anticorupție, medicul a menționat că procedurile indicate în Trimitere-Extras nu sunt necesare de a fi efectuate peste hotare, acestea fiind disponibile în R. Moldova, iar în protocolul clinic național privind tratamentul infecției Covid-19 (forma gravitate medie), nu există astfel de recomandări.

„În aceste circumstanțe, la 26 ianuarie 2023, procurorii au efectuat ridicări de documente și dispozitive informatice, astfel că toate acțiunile vor fi examinate prin prisma săvârșirii infracțiunii de confecționarea, deținerea, vânzarea sau folosirea documentelor oficiale care acordă drepturi, în acest sens fiind inițiat un proces penal”, a mai anunțat PA.

Pe 6 ianuarie 2023, judecătorii CSJ au admis demersul procurorului privind prelungirea termenului măsurii preventive – obligarea de a nu părăsi țara pentru alte 60 de zile, în privința lui Igor Dodon, învinuit de comiterea infracțiunii de corupere pasivă, organizarea și acceptarea finanțării partidului politic din partea unei „organizații criminale”.

Igor Dodon a fost eliberat din arest la domiciliu prin decizia Curții Supreme de Justiție (CSJ) din 18 noiembrie. Fostul șef de stat a fost plasat atunci sub control judiciar pentru 60 de zile, având interdicția de a părăsi țara.

Dosarele fostului președinte

În așa-numitul dosar „kuliok”, fostul președinte al R. Moldova este învinuit că a pretins aproape un milion de dolari de la Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov pentru a negocia cu Federația Rusă, iar în dosarul „Energocom”, fostul președinte este învinuit de depășirea atribuțiilor de serviciu.

Igor Dodon a fost reținut pe 24 mai, după ce procurorii anticorupție au efectuat zece percheziții, timp de mai bine de zece ore, la mai multe locații deținute de Dodon și rudele lui.

Dodon este primul șef de stat judecat pentru o infracțiune comisă în perioada în care își exercita funcția. Din acest motiv, dosarul a fost remis spre examinare direct la CSJ, care, potrivit legii, este competentă să judece în primă instanță cauzele penale privind infracțiunile săvârșite de un șef de stat.