Principală  —  IMPORTANTE   —   PG, despre dosarul lui Stoianoglo:…

PG, despre dosarul lui Stoianoglo: „ A fost format din procurori un grup de urmărire penală, care este condus de către procurorul desemnat de CSP Victor Furtună”

Reprezentanții Procuraturii Gnerale (PG) au emis vineri, 8 octombrie, un comunicat în care anunță că „pentru a acorda asistența necesară procurorului de caz Victor Furtună, cel carea a inițiat urmărirea penală împotriva procurorului general suspendat Alexandr Stoianoglo, prin ordonanța procurorului general interimar Dumitru Robu a fost format din procurori un grup de urmărire penală, care este condus de către Furtună procurorul desemnat de către Consiliul Superior al Procurorilor”.

„În conformitate cu prevederile art. 270 alin. (7) din Codul de procedură penală, urmărirea penală în privința Procurorului General a fost pornită, de către procurorul desemnat de către Consiliul Superior al Procurorilor.  Totodată, având în vedere complexitatea și rezonanța socială a cazului, pentru a acorda asistența necesară procurorului de caz, prin ordonanța Procurorului General interimar a fost format din procurori un grup de urmărire penală, care este condus de către procurorul desemnat de către Consiliul Superior al Procurorilor”, se menționează în comunicatul PG.

În context, reprezentanții PG menționează că în raportul cu această cauză Dumitru Robu procurorul general interimar nu are competența de a efectua sau conduce urmărirea penală.

„În raport cu această cauză penală procurorul general interimar Dumitru Robu nu are competența de a efectua sau conduce urmărirea penală în această cauză penală, revenindu-i în schimb competența de a asigura pentru procurorul desemnat de către Consiliul Superior al Procurorilor condițiile necesare pentru efectuare unei investigații complete, obiective și în condiții legale”, se mai arată în nota PG. 

Vineri, 8 octombrie, magistrații de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, au început să examineze de la ora 9:30 demersul procurorului anticorupție Victor Furtună în privința arestării preventive a lui Alexandr Stoianoglo. Detalii aici.

În fața Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, a fost organizat un protest în susținerea lui Stoianoglo.

Avocații procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, au cerut vineri în instanță strămutarea examinării demersului privind arestarea lui Stoianoglo înaintat de procurorul anticorupție Victor Furtună, de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, unde este examinat în aceste momente, la o altă instanță egală în grad. Cererea de strămutare a fost înregistrată la CSJ și urmează să fie examinată în ședință, fără participarea părților, începând cu ora 12:00. Detalii aici.

Ulterior, a fost respinsă cererea de recuzare înaintată de avocații lui Alexandr Stoianoglo pe numele magistratului Nicolae Corcea, unul dintre magistrații din Completul de judecători de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, care examinează demersul procurorului anticorupție Victor Furtună cu privire la arestarea procurorului general suspendat. Detalii aici.


Marți seara, 5 octombrie curent, în jurul orei 21:00, după trei ore de percheziții în clădirea Procuraturii Generale (PG), procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a ieșit din instituție escortat de mascați ai Serviciului de Informație și Securitate (SIS), fiind reținut pentru 72 de ore. 

Descinderile de la PG și reținerea procurorului general au venit marți după ce Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), în jurul orei 14:00, a admis o sesizare a deputatului Partidului Acțiune și Solidaritate Lilian Carp împotriva procurorului general și l-a desemnat pe procurorul anticorupție Victor Furtună pentru a investiga informațiile din sesizarea admisă de CSP. DETALII AICI

Filmul reținerii procurorului general suspendat: toate acțiunile au avut loc în 8 ore. Cronologia evenimentelor