Principală  —  IMPORTANTE   —   Percheziții la sediile unor instituții…

Percheziții la sediile unor instituții medicale din sectorul Râșcani și comuna Stăuceni, în dosarul certificatelor de vaccinare anti-COVID: sunt vizați lucrători medicali

Ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) și procurori anticorupție efectuează în aceste momente percheziții la sediile unor instituții medicale din sectorul Rîșcani al Capitalei și din comuna Stăuceni. Descinderile au loc în dosarul de corupție privind eliberarea certificatelor de vaccinare anti-COVID pentru persoane nevaccinate.

În nota emisă de CNA marți, 9 noiembrie, se menționează că în acțiunile de urmărire de astăzi sunt vizați mai mulți lucrători medicali suspectați de corupție.

„Ofițerii CNA și procurorii anticorupție desfășoară percheziții la sediile unor instituții medicale din sectorul Râșcani și Stăuceni. Sunt vizați lucrători medicali, suspectați de acte de corupție la eliberarea certificatelor de vaccinare anti-Covid. Vom reveni cu detalii”, se menționează în nota CNA.

Luni, 9 noiembrie, trei persoane, vizate într-o schemă de corupție la eliberarea certificatelor de vaccinare anti-COVID, au fost reținute de Centrul Național Anticorupție (CNA) și procurorii anticorupție, fiind cercetate pentru trafic de influență.

Responsabilii de la CNA au anunțat că persoanele au fost reținute în cadrul unui dosar complex ce vizează acțiuni de pretindere și primire de mită pentru eliberarea certificatelor de vaccinare anti-COVID. Potrivit CNA, cauza penală, inițiată pe trafic de influență, cuprinde zeci de episoade și a fost pornită în urma unor informații operative care au condus la identificarea întregii scheme de corupție. Ca rezultat al acțiunilor operative, s-a stabilit că trei intermediari împreună cu angajați ai instituțiilor medico-sanitare publice din țară ar fi organizat eliberarea a zeci de certificate de vaccinare, fără imunizarea de facto și cu introducerea datelor în registrul de evidență a certificatelor de vaccinare.

Potrivit CNA, în fapt, intermediarii găseau în cercurile lor doritori de a se vaccina, pe care îi direcționau la angajații medicali. Aceștia din urmă mimau imunizarea, distrugând vaccinurile contra COVID-19.

Datele anchetei arată că, sumele pretinse și primite variau între 4 mii și 6 mii de lei, pentru un certificat, bani ce erau distribuiți corespunzător rolului fiecărui participant în schema infracțională.

În vederea fortificării probatoriului, ofițerii anticorupție au descins cu percheziții la trei instituții medicale unde au fost ridicate mai multe documente și la domiciliile suspecților, unde au fost găsite și ridicate certificate de vaccinare, în original, ștampilate și semnate de medici, buletine de identitate în original și mijloace bănești, proveniența cărora urmează a fi stabilită. Percheziționați corporal au fost și patru beneficiari ai certificatelor de vaccinare contrafăcute.

Ziarul de Gardă a publicat anterior o investigație despre falsificatorii de certificate de vaccinare împotriva COVID-19, în care a dezvăluit cum ZdG a reușit să obțină un certificat de vaccinare, reporterul fiind introdus, oficial, de către un lucrător medical, în Registrul de evidență a vaccinării împotriva COVID-19, fără a fi imunizat anti-COVID.

MAI MULTE DETALII: VIDEO/ Falsificatorii de certificate de vaccinare împotriva COVID-19: „Ați înțeles, da? Două verzi”