Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Patru candidați, printre care și…

Patru candidați, printre care și ex-procurorul Andrei Băeșu, au trecut proba interviului pentru ocuparea funcției de inspector de integritate

La 21 august 2020, Autoritatea Națională de Integritate a organizat a doua probă, cea a interviului, pentru cei cinci candidați la funcția de inspector de integritate. 

Potrivit ANI, proba interviului a fost susținută de patru candidați, printre care și ex-procurorul Andrei Băeșu, care a plecat din sistemul procuraturii în ianuarie 2020 și care figurează într-un dosar penal deschis pe fapte de amestec în înfăptuirea urmăririi penale la investigarea fraudei bancare și altor infracțiuni.

După încheierea interviurilor, comisia de concurs a analizat răspunsurile oferite de candidați, acordând următoarele punctaje: 

  1. Rodion Rusnac – 8,30
  2. Zinaida Guțu – 7,74
  3. Andrei Băeșu – 7,60
  4. Doina Popovici – 7,46

„În introducerea interviului, candidații au vorbit despre experiența profesională și au enumerat abilitățile, calitățile și rezultatele deosebite. Ulterior, membrii comisiei de concurs au acordat fiecărui candidat câte 10 întrebări, formulate de către societatea civilă (2), Consiliul de Integritate (2) și ANI (6).

La această probă, candidații au avut posibilitatea de a-și expune propria viziune în privința rezolvării unor anumite spețe din activitatea unui inspector de integritate, au menționat modalitățile de reacționare și comunicare în situații de conflict cu unii subiecți ai declarării și/sau petiționari, precum și realizarea altor actiuni juridice conexe activității Inspectoratului de Integritate
„, se arată într-un comunicat emis de ANI.

Astfel, la proba interviului a fost admis și ex-procurorul Andrei Băeșu, care a reprezentat în prima instanță învinuirea în dosarul Platon. Acesta a plecat din funcție în ianuarie 2020.

La începutul anului 2020, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a pornit o cauză penală pe fapte de amestec în înfăptuirea urmăririi penale la investigarea fraudei bancare și altor infracțiuni, de către unii factori de decizie și unii procurori de nivel executiv din cadrul Procuraturii Anticorupție (PA), dosar în care figurează și numele lui Baeșu.

Andrei Baeşu a ajuns în atenţia opiniei publice în anul 2017, când a instrumentat dosarul lui Veaceslav Platon, participând şi în şedinţele de judecată în care era judecat fostul primarul de Orhei, Ilan Şor, în autodenunţul căruia era vizat şi Veaceslav Platon. 

În 2017, la solicitarea procurorului Procuraturii Anticorupţie, Andrei Băeşu, judecătorii au pus în aplicare una din cele mai răsunătoare condamnări din istoria recentă a R. Moldova, cea a lui Veaceslav Platon, etichetat drept raiderul nr. 1 din CSI. Atunci, fostul deputat, judecat într-un proces cu uşile închise, a primit 18 ani de închisoare cu executare în penitenciar de tip închis, iar bunuri care i-ar aparţine, în valoare de peste 800 de milioane de lei, i-au fost confiscate.

Baeşu a activat în procuratură timp de nouă ani. El a fost numit în funcţia de procuror în cadrul Procuraturii Ialoveni în septembrie 2011. Peste trei ani, în octombrie 2014, Baeşu ajunge la PA, fiind numit în funcţie printr-un ordin al procurorului general de atunci, Valeriu Zubco. Andrei Baeşu este absolvent al Institutului Naţional al Justiţiei (INJ), fiind coleg de grupă cu procurora Adriana Beţişor, care a instrumentat un alt dosar „celebru”, cel al fostului premier Vladimir Filat.  

Cei patru concurenți care aspiră la funcția de inspector de integritate. urmează să fie testați și punctați la ultima probă, cea a detectorului comportamentului simulat (Poligraful).