Principală  —  IMPORTANTE   —   Opinia separată a lui Vladimir…

Opinia separată a lui Vladimir Țurcan, „judecător în propria cauză”, privind decizia potrivit căreia actele CC nu pot fi atacate

„Lipsa controlului judecătoresc în privința legalității activității administrative (funcționale) realizată de Curtea Constituțională (CC) ar genera profunde semne de întrebare referitoare la transparența, legalitatea și deschiderea CC spre afirmarea statului de drept și a societății democratice”, consideră judecătorul Vladimir Țurcan.

Într-o opinie separată privind hotărârea Înaltei Curți de joi, 9 iulie, care a stabilit că actele emise de CC nu pot fi atacate, Țurcan menționează că a înaintat o cerere de abținere de la examinarea sesizărilor, dar aceasta a fost respinsă de Plenul CC, devenind „judecător în propria cauză”.

El mai precizează că „în cauza de contencios administrativ reclamant este subsemnatul, iar pârât Curtea Constituțională și terț – Domnica Manole, președinta CC”.

„Analizând fondul sesizărilor menționat , subliniez că nu este justificată sub nici o formă limitarea controlului judecătoresc prin interpretarea extensivă, în special în prezenta cauză, a normelor constituționale ce reglementează efectele actelor de jurisdicție constituțională.

Extinderea efectelor actului de jurisdicție constituțională asupra altor acte juridice și mai ales prin încălcarea postulatului „nemo judex in causa sua” este de natură să înfrângă serios și iremediabil principiul statului de drept. O astfel de abordare, inter alia, are proprietatea de a face o intruziune nerezonabilă în principiile constituționale care guvernează organizarea, competența și procedurile judiciare.

Interpretarea Legii fundamentale în scopul limitării prin procedeul ricoșeului a independenței sistemului judiciar sau drepturilor fundamentale, cum ar fi accesul la controlul judecătoresc, este contrară spiritului Constituției”, notează judecătorul constituțional.

În sensul articolelor 134 alin. (1) și (2), 140 alin. (2) din Constituție, orice act al Curții Constituționale (hotărâre, aviz, decizie) pronunțat în legătură cu exercitarea unei competențe prevăzute expres în Constituție este definitiv și nu poate fi supus niciunei căi de atac. În sensul articolelor 136 alin. (3) și 140 alin. (2) din Constituție, hotărârile Curții Constituționale privind alegerea și destituirea din funcție a Președintelui Curții Constituționale sunt definitive și nu pot fi supuse niciunei căi de atac, a decis CC joi, 9 iulie.

Câțiva deputați au depus sesizări după ce, la 19 mai, CC a declarat inadmisibilă cererea judecătorului Vladimir Țurcan privind revizuirea Hotărârilor Curții Constituționale cu privire la destituirea sa din funcția de președinte al Curții Constituționale, iar ulterior acesta a depus la Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani, specializat în materie de contencios administrativ, o acțiune în contencios administrativ în contradictoriu cu CC.