Principală  —  IMPORTANTE   —   Ofițerul care l-ar fi omorât…

Ofițerul care l-ar fi omorât pe un tânăr din Elizaveta, eliberat din detenție. PG: dosarul a fost întors la rejudecare din cauza unei erori de procedură admisă de magistrați

sursa: Diana Grosu/ Facebook

Carabinierul care l-ar fi împușcat mortal pe un tânăr la Elizaveta rămâne încarcerat. Se întâmplă după ce Procuratura municipiului Bălți i-a demonstrat vina pentru un alt capăt de acuzare, acum câteva minute acesta fiind condamnat la 5 luni de închisoare pentru amenințarea cu omor a unei alte persoane.


Prin urmare, deși ieri s-a scurs termenul legal de aflare a inculpatului sub strajă, procurorii au adoptat măsuri de protecție, iar începând de astăzi, acesta revine în custodia statului pentru următoarele 5 luni, timp în care magistrații urmează să se pronunțe pe primul capăt de acuzare – omor intenționat.


Amintim că, la finele săptămânii trecute, Procurorul General a intentat și a înaintat Consiliului Superior al Magistraturii proceduri disciplinare în privința a 8 judecători care au examinat dosarul de învinuire a carabinierului care l-ar fi împușcat mortal pe un tânăr la Elizaveta.


Concomitent, legalitatea acțiunilor procurorilor care susțin acuzarea în acest dosar, la fel urmează să fie verificată prin prisma procedurilor disciplinare demarate de Procuratura Generală.


Acțiunile survin după ce Procuratura Generală s-a autosesizat ca urmare a erorilor procedurale admise atât de judecătorii implicați în examinarea judiciară a cauzei, cât și de procurori, urmând a fi stabilit gradul de responsabilitate al fiecăruia.


Chiar dacă la finele anului trecut inculpatul a fost condamnat la 17 ani de închisoare, acesta urma să fie eliberat acum din custodia organelor de drept, întrucât a expirat termenul legal de menținere a inculpatului în stare de arest preventiv.


Tragedia s-a produs pe 13 ianuarie 2020, când un tânăr de 23 de ani din satul Elizaveta, municipiul Bălți, a fost împușcat mortal într-o încăierare de către un ofițer din cadrul Inspectoratului General de Carabinieri. Instanța de fond l-a condamnat pe inculpat la 17 ani de detenție, iar recent, prin decizia Curții de Apel Bălți, dosarul a fost întors la rejudecare din cauza unei erori de procedură admisă de magistrații de fond. Între timp, perioada de menținere a inculpatului în stare de arest a expirat, astfel încât acesta urma să fie eliberat din detenție.

Ofițerul superior al direcției Management Operațional din cadrul Inspectoratului General de Carabinieri Vitalie Tataru care în ianuarie trecut l-ar fi omorât pe un tânăr de 23 de ani în Elizaveta, raionul Bălți, a fost eliberat din detenție.

Se menține față de inculpatul Vitalie Tataru măsura preventivă arestarea preventivă pe un termen de 15 zile, termen care urmează a fi calculat de la 6 iulie 2021 pînă la 21 iulie 2021, ora 23:50.

Tataru a fost eliberat după ce Curtea de Apel Bălți a casat integral sentința Judecătoriei Bălți, sediul central din 23 decembrie 2020, prin care Vitalie Tataru a fost recunoscut vinovat de comiterea unui omor cu premeditare şi i s-a aplicat pedeapsa sub formă de închisoare pe un termen de 17 ani, într-un penitenciar de tip închis.

Totodată, CA Bălți a dispus rejudecarea cauzei penale de aceiași instanță, doar că în alt complet de judecată.

Procuratura Generală (PG) a anunțat că intentează proceduri disciplinare în privința judecătorilor și procurorilor implicați în examinarea acestui caz în vederea stabilirii gradului de responsabilitate pentru erorile admise

Pe 10 iulie curent, PG a anunțat că s-a autosesizat ca urmare a erorilor procedurale admise atât de judecătorii implicați în examinarea judiciară a cauzei, cât și de procurori.

Chiar dacă la finele anului trecut inculpatul a fost condamnat la 17 ani de închisoare, acesta urmează să fie eliberat acum din custodia instituțiilor de drept, întrucât a expirat termenul legal de menținere a inculpatului în stare arest preventiv. Dosarul a fost întors la rejudecare din cauza unei erori de procedură admisă de magistrații de fond. Între timp, perioada de menținere a inculpatului în stare de arest a expirat.

Pe 19 iulie curent, PG a anunțat că deja au fost intentate și înaintate Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) proceduri disciplinare în privința a opt judecători care au examinat dosarul privind omorul de la Elizaveta.

Concomitent, legalitatea acțiunilor procurorilor care susțin acuzarea în acest dosar, la fel urmează să fie verificată prin prisma procedurilor disciplinare demarate de PG.

Legalitatea sentinţei de condamnare din decembrie 2020 a fost contestată de avocatul familiei Botnari, Ion Cerga care a solicitat modificarea sancțiunii, stabilindu-i lui Tataru pedeapsa de închisoare sub formă de detențiune pe viață. În apel, avocatul a indicat că instanța a manifestat o blîndețe nefondată față de inculpat, fapt ce a viciat soluția în partea pedepsei.

Sentința a fost contestată și de avocata lui Tataru, Aliona Rusnac care a solicitat rejudecarea cauzei potrivit modului stabilit pentru prima instanță, prin care acțiunile inculpatului să fie recalificate la art. 149 Cod
penal – lipsirea de viaţă din imprudenţă.

În noaptea de 13 ianuarie 2020, Vitalie Tataru ar fi efectuat o împușcătură în direcția lui Simion Botnari și anume în regiunea cutiei toracice, iar în rezultat acesta la scurt timp a decedat.