Nicolae Eșanu: „Dacă se constată că nu sunt integru, îmi retrag candidatura”

Nicolae Eșanu, unul dintre cei doi candidați desemnați de Parlament la funcția de judecător la Curtea Constituțională (CC), îndeamnă comisia de selectare să inițieze testarea integrității sale. Reacția vine după ce deputatul Dinu Plîngău, membru supleant al Comisiei juridice, numiri şi imunităţi, a declarat că nu recunoaște obiectivitatea evaluărilor făcute ieri, deoarece nu au fost incluse două criterii: meritocrația și integritatea.

„Am văzut că domnul Dinu Plîngau contestă nominalizarea mea, în calitate de candidat pentru funcția de judecător la Curtea Constituțională, din cauză că nu a avut posibilitatea să testeze integritatea candidaților, inclusiv a mea. Consider că este o acuzație gravă, care ar putea compromite procesul de restabilire a încrederii în Curtea Constițională. Această problemă nu poate rămâne nerezolvată și de aceea îl invit pe dumnealui sau pe oricare alt membru al Comisiei juridice, numiri și imunități să inițieze testarea integrității mele, în orice format pe care o să-l aleagă, inclusiv transmisiunea în direct la orice post de televiziune, cu invitarea oricăror persoane și folosirea oricăror metode sau instrumente. Dacă dorește, poate apela și la testarea la poligraf. Promit că, dacă se constată că nu sunt o persoană integră, îmi retrag candidatură”, a scris Eșanu pe pagina sa de Facebook.

La rândul său, Plîngău a declarat pentru ZdG că nu are nimic împotriva candidaților aleși, „nicio obiecție cu privire la profesionalismul lor, s-au prezentat foarte bine”, ci nu a fost de acord din start cu procesul de selectare.

El precizează că nu s-a referit la faptul că Grosu și Eșanu nu ar fi integri.

Deputatul a menționat că el „nu poate” vota pentru cei doi candidați și urmează să discute astăzi cu fracțiunea despre aceasta.

Câte alți doi judecători constituționali urmează să desemneze Guvernul și Consiliul Superior al Magistraturii.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *