Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Nicolae Chitoroagă explică de ce…

Nicolae Chitoroagă explică de ce a demisionat din funcția de șef al PCCOCS

Foto: livenews.md

Șeful Procuraturii pentru Combaterea Criminalității și Cauze Speciale, Nicolae Chitoroagă, anunță că și-a dat demisia din funcție din proprie inițiativă. Acesta își va continua însă activitatea în calitate de procuror în cadrul Procuraturii municipiului Chișinău.

„Unul dintre motivele demisiei este presiunea la care s-a ajuns la momentul de față, asupra instituției și asupra mea personal. Un alt motiv sunt investigațiile inițiate în ultimul timp în diferite instituții. Am luat decizia pentru a scoate eventualele bănuieli care ar putea influența pe cineva asupra unor evenimente care țin de activitatea PCCOCS”, a declarat Chitoroagă pentru Ziarul de Gardă.

Întrebat expres dacă demisia sa are legătură cu investigația RISE Moldova, care a dezvăluit că autoritățile au interceptat în ultimii ani mai mulți politicieni, jurnaliști și reprezentanți ai societății civile, Chitoroagă a răspuns afirmativ.

Nicolae Chitoroagă a obţinut funcţia de şef al PCCOCS în urma unui concurs în care i-a avut drept concurenţi pe Alexandru Raţă, procurorul de Străşeni, şi Aurel Burlacu, şeful Procuraturii din Anenii Noi. Chitoroagă şi-a păstrat funcţia pe care o exercita din postura de interimar din august 2016, dată la care a şi fost creată PCCOCS. Acesta este procuror din anii ’90, iar după fondarea Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi a Corupţiei (CCCEC), a fost şeful Direcţiei Urmărire Penală a instituţiei. Şefia lui Chitoroagă de la CCCEC a coincis cu instrumentarea unor dosare de rezonanţă împotriva unor politicieni sau funcţionari care erau în opoziţie cu guvernarea comunistă de atunci: Serafim Urechean, Vladimir Şarban sau Constantin Becciev.

Potrivit declarației de avere și interese personale, Nicolae Chitoroagă a avut în 2018 venituri salariale de 386 mii de lei (32 mii de lei lunar), ridicând lunar și o pensie de aproximativ 8 mii de lei (94 mii de lei anual).

Foto: livenews.md