Nicolae Chitoroagă explică de ce a demisionat din funcția de șef al PCCOCS

Șeful Procuraturii pentru Combaterea Criminalității și Cauze Speciale, Nicolae Chitoroagă, anunță că și-a dat demisia din funcție din proprie inițiativă. Acesta își va continua însă activitatea în calitate de procuror în cadrul Procuraturii municipiului Chișinău.

„Unul dintre motivele demisiei este presiunea la care s-a ajuns la momentul de față, asupra instituției și asupra mea personal. Un alt motiv sunt investigațiile inițiate în ultimul timp în diferite instituții. Am luat decizia pentru a scoate eventualele bănuieli care ar putea influența pe cineva asupra unor evenimente care țin de activitatea PCCOCS”, a declarat Chitoroagă pentru Ziarul de Gardă.

Întrebat expres dacă demisia sa are legătură cu investigația RISE Moldova, care a dezvăluit că autoritățile au interceptat în ultimii ani mai mulți politicieni, jurnaliști și reprezentanți ai societății civile, Chitoroagă a răspuns afirmativ.

Nicolae Chitoroagă a obţinut funcţia de şef al PCCOCS în urma unui concurs în care i-a avut drept concurenţi pe Alexandru Raţă, procurorul de Străşeni, şi Aurel Burlacu, şeful Procuraturii din Anenii Noi. Chitoroagă şi-a păstrat funcţia pe care o exercita din postura de interimar din august 2016, dată la care a şi fost creată PCCOCS. Acesta este procuror din anii ’90, iar după fondarea Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi a Corupţiei (CCCEC), a fost şeful Direcţiei Urmărire Penală a instituţiei. Şefia lui Chitoroagă de la CCCEC a coincis cu instrumentarea unor dosare de rezonanţă împotriva unor politicieni sau funcţionari care erau în opoziţie cu guvernarea comunistă de atunci: Serafim Urechean, Vladimir Şarban sau Constantin Becciev.

Potrivit declarației de avere și interese personale, Nicolae Chitoroagă a avut în 2018 venituri salariale de 386 mii de lei (32 mii de lei lunar), ridicând lunar și o pensie de aproximativ 8 mii de lei (94 mii de lei anual).

Foto: livenews.md

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *