Principală  —  IMPORTANTE   —   Ministrul Justiției: Voi solicita astăzi…

Ministrul Justiției: Voi solicita astăzi Guvernului reaprobarea proiectului de modificare a Constituției. Este esențial

Ministerul Justiției, Fadei Nagacevschi, a anunțat că va solicita, în cadrul ședinței Guvernului de miercuri, 30 septembrie, reaprobarea, „cu unele ajustăria proiectului de modificare a Constituției în partea ce ține de sistemul judecătoresc, expediindu-l ulterior, după ce va fi publicat în Monitorul Oficial, Curții Constituționale (CC) pentru a fi avizat.

El a precizat că soluția a fost identificată în cadrul deplasării sale de serviciu de la Consiliul Europei (CoE), care a publicat o declarație.

CoE a confirmat că proiectul este în conformitate cu avizele recente ale Comisiei de la Veneția și va continua să colaboreze strâns cu Republica Moldova pentru a facilita implementarea completă și eficientă a reformelor în sectorul justiției.

„Importanța acestui proiect se demonstrează nu doar prin această declarație a CoE, dar și că este o condiționalitate acceptată de Republica Moldova în cadrul relațiilor sale cu UE, dar și în cadrul negocierilor cu FMI.

Suntem siguri că CC va examina foarte atent acest proiect, care este esențial pentru a începe, în sfârșit, mult așteptata reformă. Nu fac niciun pas în continuare fără a agrea cu Grupul ad-hoc al CoE.

Rog susținere de la partenerii politici din Republica Moldova ca noi să putem să promovăm schimbări necesare ca sistemul judecătoresc să fie separat de cel politic”, a subliniat Nagacevschi în cadrul unui briefing de presă.

La 22 septembrie, CC a constatat că proiectul de modificarea a Constituției privind sistemul judecătoresc nu poate fi trimis Parlamentului spre aprobare, deoarece nu respectă condițiile de revizuire a Constituției.