Principală  —  IMPORTANTE   —   Ministerul Justiției propune modificarea cadrului…

Ministerul Justiției propune modificarea cadrului normativ privind administratorii autorizați. Litvinenco: „Deși scopul acestei profesii este de a administra o companie astfel încât situația ei financiară să se îmbunătățească, deseori situația este diametral opusă”

Ministerul Justiției (MJ) anunță marți, 5 iulie, despre elaborarea și promovarea în regim de urgență a unui proiect de lege care are ca scop responsabilizarea profesiei de administrator autorizat. În acest sens, se propune extinderea subiecților care vor avea dreptul să sesizeze Comisia de autorizare și disciplină în privința faptelor ce pot constitui abateri disciplinare ale administratorilor autorizați, potrivit unui comunicat publicat de Minister.

Mai exact, conform MJ, vor fi adăugați ca subiecți membrii Comisiei de autorizare și disciplină și orice persoană interesată. O altă propunere se referă la extinderea termenului de prescripție pentru aplicarea sancțiunilor disciplinare în privința administratorilor autorizați. Sancțiunile vor putea fi aplicate în termen de 5 ani de la data săvârșirii abaterii disciplinare.

„Din păcate, probleme în sistemul profesiei de administrator autorizat sunt multe. Deși scopul acestei profesii este de a administra o companie astfel încât situația ei financiară să se îmbunătățească, deseori situația este diametral opusă – în loc de îmbunătățire, compania acumulează și mai multe datorii. Plus la aceasta, legislația a fost croită astfel încât să nu existe nicio pârghie de intervenție – indiferent de „performanțele” administratorului autorizat, sancționarea acestuia este practic imposibilă”, a afirmat ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco.

Proiectul prevede și formularea mai clară a abaterilor disciplinare săvârșite de către administratorii autorizați, extinderea cercului de sancțiuni disciplinare care pot fi aplicate, incluzând suspendarea sau retragerea licenței, în funcție de gravitatea faptelor săvârșite de către administratorii autorizați. „În prezent, astfel de sancțiuni la modul practic sunt imposibil de aplicat”, susține Ministerul Justițeii.

De asemenea, Comisiei de autorizare și disciplină îi va fi atribuită competența de constatare și sancționare a încălcărilor normelor deontologice comise de către administratorii autorizați.

„Acesta este doar un prim pas în ceea ce privește procesul de responsabilizare a reprezentanților profesiilor juridice, care, la rândul lor, reprezintă o componentă indispensabilă pentru efortul de redobândire a credibilității justiției în ochii cetățenilor”, a subliniat Litvinenco.

Proiectul de lege va fi examinat marți, 5 iulie, în ședința secretarilor generali. Ulterior, va urma procedura de coordonare la nivelul instituțiilor guvernamentale, după care proiectul va fi expediat Parlamentului pentru adoptare.

Publicitate
Publicitate