Principală  —  Social  —  Consultanţă juridică   —   Medierea — soluționează-ți conflictele rapid,…

Medierea — soluționează-ți conflictele rapid, fără a apela la instanța de judecată

Fără pierdere de timp și cu costuri reduse – așa pot fi soluționate conflictele, fără a fi nevoie de adresarea în instanța de judecată. Medierea este o modalitate alternativă de soluționare a conflictelor, din care ambele părți au doar de câștigat. Ele pot alege mediatorul, iar împreună cu acesta să convină asupra cheltuielilor pentru serviciile acestuia. Mediatoarea Felicia Chifa, Președinta Consiliului de Mediere din R. Moldova, a explicat care sunt avantajele medierii și de ce părțile ar trebui să recurgă la această procedură de soluționare a conflictelor.

Medierea are ca scop soluționarea conflictelor pe cale amiabilă și le permite părților să evite adresarea în instanța de judecată. După mediere, părțile vor încheia o tranzacție prin care vor soluționa conflictul. 

Medierea este ghidată de un mediator care este o persoană terță, specializată în soluționarea disputelor și care, în condiții de neutralitate, imparțialitate și confidențialitate conduce procedura de mediere, facilitând negocierile dintre părți. 

Există însă litigii pe care părțile nu le pot soluționa prin tranzacție, deoarece legea prevede o altă cale. Spre exemplu, mediatorul nu poate divorța părțile, deoarece acest lucru îl fac doar organele competente. Soții însă se pot adresa unui mediator pentru a soluționa litigiile care rezultă din divorț: stabilirea locului de trai al copilului sau partajul bunurilor.

Felicia Chifa, mediatoare, Președinta Consiliului de Mediere din R. Moldova

„Nimeni nu pierde, toate părțile câștigă”

Comparativ cu alte modalități de rezolvare a litigiilor, medierea permite rezolvarea rapidă și cu costuri reduse a conflictelor dintre părți. Uneori examinarea litigiilor în instanța de judecată durează ani de zile. Părțile pierd timp, cheltuiesc bani pentru asistența juridică, iar rezultatul nu întotdeauna este cel pe măsura așteptărilor lor. În procedura de mediere, în schimb, conflictele pot fi soluționate și într-o singură ședință de mediere. 

Părțile participă benevol la ședințele de mediere, își pot alege liber mediatorul și pot renunța la mediere oricând, fără a suporta consecințe negative. De asemenea, părțile pot alege data, ora și unele reguli ale procesului de mediere. Procedura este confidențială, iar informația privind tranzacția semnată nu va fi divulgată altor persoane.

„Medierea permite găsirea unei soluții creative de rezolvare a conflictului prin care nimeni nu pierde, toate părțile câștigă”, a precizat Felicia Chifa.

Un alt avantaj al medierii este că părțile dețin controlul asupra procesului și rezultatului medierii. Acestea vor conveni atât asupra tuturor clauzelor din tranzacția de împăcare, cât și asupra tuturor elementelor de proces: locul și durata medierii, participanții, subiectele de discuție, dar și posibilitatea de a executa silit tranzacția încheiată la mediator.

„Dacă tranzacția încheiată în cadrul unui proces de mediere, care a avut loc în afara procesului civil, nu este executată benevol, pentru a fi executată silit părțile pot cere confirmarea  de către instanța de judecată în condiţiile Codului de procedură civilă sau învestirea cu formulă executorie de către notar, la cererea tuturor parților”, a precizat Felicia Chifa.

Medierea previne apariția altor conflicte, conservarea și întărirea relațiilor existente dintre părți.

„Hotărârea judecătorească soluționează conflictul, dar nu îl stinge și deseori face colaborarea părților pe viitor dificilă sau chiar imposibilă”, a mai precizat mediatoarea.

Nu există costuri fixe pentru mediere. Onorariul mediatorului se stabilește de comun acord între părți și mediator. În cauzele penale, unde împăcarea înlătură răspunderea penală, există posibilitatea de a beneficia de compensații din partea statului pentru cheltuielile de mediere. 

Medierea poate fi inițiată de către oricare dintre părți

Felicia Chifa a explicat că medierea poate fi inițiată de către oricare dintre părți, din proprie inițiativă, precum și la recomandarea autorităților publice, instanțelor judecătorești sau a organului de urmărire penală.

Dacă părțile au un litigiu în instanța de judecată, instanța le va propune să participe la o ședință de informare cu privire la soluționarea litigiilor prin mediere.

„Inițierea medierii constituie temei pentru suspendarea procesului civil sau a procedurii arbitrale de la data semnării contractului de mediere. Părțile se pot prezenta împreună la mediator. În cazul în care se prezintă doar una dintre părți, mediatorul, la cererea acesteia, va adresa celeilalte părți invitația scrisă în vederea informării și acceptării medierii, stabilind un termen de cel mult 15 zile pentru a răspunde la invitația de a participa la mediere”, a mai relatat Felicia Chifa.

Ea a mai explicat că părțile sunt în drept să determine prin acord comun toate aspectele ce țin de inițierea, derularea şi finalizarea procesului de mediere. Mediatorul, până la încheierea contractului de mediere, este obligat să informeze părțile despre scopul medierii, procedura, drepturile şi obligațiile mediatorului şi ale părţilor, precum şi despre consecințele procesului de mediere, efectele semnării unei tranzacții şi despre consecințele nerespectării prevederilor tranzacției semnate.

Procesul de mediere începe la data semnării contractului de mediere, care se încheie în formă scrisă. Dacă partea nu a acceptat invitația scrisă sau a refuzat participarea la mediere, procesul de mediere se consideră neînceput.

Medierea se întemeiază pe cooperarea părţilor

Medierea se întemeiază pe cooperarea părţilor şi utilizarea de către mediator a unor metode şi tehnici specifice, bazate pe comunicare şi negociere.

Medierea litigiului are loc într-un termen care nu va depăși trei luni de la data încheierii contractului de mediere, dacă părțile nu au stabilit de comun acord alt termen. Până la expirarea termenului stabilit inițial, părțile pot solicita prelungirea acestuia.

Dacă medierea se desfășoară în cadrul unui proces judiciar, termenul de mediere poate fi prelungit doar cu acordul organului de urmărire penală sau al instanței de judecată. Mediatorul este în drept să se informeze în privința fondului cauzei. Părțile decid, de comun acord şi cu asistența mediatorului, asupra regulilor şi duratei procesului de mediere. Dacă părțile nu au ajuns la o înțelegere privind regulile de desfășurare a procesului de mediere, mediatorul este în drept să desfășoare procesul de mediere în maniera pe care acesta o consideră potrivită, fiind luate în considerare circumstanțele litigiului, doleanțele părţilor şi necesitatea desfășurării procedurii într-un termen rezonabil. 

Părțile sunt în drept să renunțe în orice moment

Părțile sunt în drept să renunțe la mediere în orice moment. Ele participă personal la procesul de mediere, iar în cazul în care una dintre părți, din motive întemeiate, nu poate participa personal la procesul de mediere, ea va împuternici un reprezentant. Pe parcursul procesului de mediere, părțile pot fi asistate de avocați, traducători și/sau interpreți, precum și de specialiști în domeniul respectiv. Cu consimțământul părţilor, la procesul de mediere pot participa şi alte persoane.

Pe durata desfășurării procesului de mediere, mediatorul se poate întruni în sesiuni comune, cu ambele părți, sau în sesiuni separate.

Medierea poate înceta în cazul în care părțile semnează o tranzacție sau dacă mediatorul constată că acestea nu pot ajunge la un acord. Procedura încetează în cazul în care una sau ambele părți renunță la mediere sau dacă a expirat termenul stabilit pentru acest proces. Acest lucru se întâmplă și în cazul în care mediatorul se retrage din proces sau dacă una dintre părți a decedat.

În R. Moldova, ca și în alte state, în pandemia de COVID-19 s-a recurs la medierea online.

„După încetarea stării de urgență, fluxul mare de cauze și ședințele de judecată amânate pe perioade îndelungate favorizează recurgerea la metode alternative de soluționare a litigiilor, în special la mediere”, a precizat Felicia Chifa.

Lista mediatorilor poate fi accesată pe site-ul oficial al Consiliului de Mediere: https://mediere.gov.md/, la rubrica „Mediatori”. Conform datelor instituției, în anul 2019, din totalul de 491 de litigii supuse medierii, au fost soluționate 479 de cazuri.