Principală  —  IMPORTANTE   —   Mandatul procurorului general interimar, Dumitru…

Mandatul procurorului general interimar, Dumitru Robu, expiră astăzi. Cine urmează să preia atribuțiile

Procurora Mariana Cherpec, purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale (PG), a rectificat informația oferită anterior și a precizat că „Eduard Bulat urmează să substituie atribuțiile procurorului general, însă acest lucru nu înseamnă că va deține funcția de procuror general interimar”.

Știrea inițială:

Procurorul Eduard Bulat urmează să preia funcția de procuror general interimar după ce mandatul lui Dumitru Robu expiră miercuri, 5 octombrie. Informația a fost confirmată pentru Ziarul de Gardă de procurora Mariana Cherpec, purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale (PG), care a menționat faptul că, potrivit Regulamentului Procuraturii, funcția de procuror general interimar urmează să fie preluată de către adjunctul responsabil de domeniul urmării penale.

Mariana Cherpec a precizat faptul că Eduard Bulat va prelua funcția, pe 6 octombrie, și o va exercita până în momentul în care Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) va desemna un nou procuror general interimar.

„ (…) Conform unui ordin al procurorului general interimar emis încă în momentul preluării mandatului, responsabil de domeniul urmăririi penale este domnul Eduard Bulat. Potrivit acestor reguli legale, domnul Bulat urmează să exercite mandatul de procuror general interimar până în momentul numirii unui nou procuror general interimar de către CSP”, a declarat Cherpec.

Până acum, Bulat a deținut funcția de adjunct al procurorului general interimar, Dumitru Robu, având și calitatea de membru al Colegiului pentru selecția și cariera procurorilor.

Eduard Bulat

Eduard Bulat activează în organele procuraturii din 1994. Și-a început cariera la Criuleni, iar în 1997 a fost transferat la Chișinău. A activat la Procuratura Chișinău, Procuratura Anticorupţie (PA), iar din 2008 și până în 2017 a fost șeful Secţiei prevenire şi combatere trafic de persoane a Procuraturii Generale. După reforma instituţiei, în 2017, prin concurs, Bulat a fost numit procuror-şef al Secţiei politici, reforme şi management al proiectelor.

Bulat a participat la concursul pentru funcția de procuror general organizat de Ministerul Justiției în anul 2019. Ulterior, el a cerut în instanță anularea hotărârii Comisiei pentru preselecția candidaților la funcția de procuror general din 29 octombrie 2019 prin care Alexandr Stoianoglo a fost desemnat procuror general al R. Moldova și obligarea instituirii unei noi comisii de preselecție a candidaților la funcția de procuror general.

Potrivit declarației de avere, pentru anul 2020, Eduard Bulat a indicat un salariu anual de 320 519 lei de la PG pentru funcția de procuror-șef al secției politici, reforme și management, ceea ce constituie 26 709 de lei lunar. Tot în 2020, Bulat a declarat un salariu anual de 28 507 lei, bani pe care i-a obținut din funcția de consultant al procurorului în cadrul PCCOCS. De la Institutul Național al Justiției, Bulat a ridicat un salariu anual de 17 400 de lei pentru activitatea didactică, științifică și de creație, iar de la „AO Invento” un salariu anual de 3 348 de lei. Tot în 2020, procurorul Bulat a obținut 22 000 de euro din vânzarea unui apartament.

La numirea în funcția de adjunct al procurorului general interimar, Eduard Bulat a indicat în actul său de avere că, în 2021, a ridicat de la PG un salariu de 352 541 de lei, precum și 21 000 de lei de la Institutul Național al Justiției.