Principală  —  IMPORTANTE   —   LIVE/ Membrii CSM au respins…

LIVE Membrii CSM au respins acordarea gradului de calificare „patru” magistratului Roman Pascari

Foto: Captură Privesc.eu

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) se întrunesc marți, 23 martie, în ședință plenară. Pe ordinea de zi sunt programate 10 subiecte.

13:33 Se contramandează subiectul privind posibilitatea desfășurării ședinței Adunării Generale a Judecătorilor convocată pe 26 martie 2021.

13:28 Cu 12 voturi „pro” membrii CSM au luat act de solicitările judecătorilor Oxana Robu, Aliona Miron, Anatol Minciună și Nicolae Șova referitor la apărarea onoarei și demnității.

„Se sesizează Consiliul de Presă asupra respectării normelor deontologice de postul de televiziune „Jurnal TV” privind informația despre judecători care a fost difuzată la 16 martie”, a declarat președinta interimară a CSM, Luiza Gafton.

13:22 Cu 12 voturi „pro” au fost aprobate cererile judecătorilor Aliona Corcenco și Ion Rusu de remitere a materialelor Colegiului de evaluare și/sau Colegiului pentru selecția și cariera judecătorilor pentru o eventuală promovare/numire în funcție.

13:19 Se aprobă dispoziţiile emise de preşedintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii.

13:16 Cu 11 voturi „pro” se desemnează Eugen Pșenița în funcția de vicepreședinte al Judecătoriei Edineț, începând cu 25 martie, până la completarea funcției în modul stabilit de lege.

Cu 11 voturi „pro” se desemnează Corina Albu în funcția de vicepreședinte al Judecătoriei Hîncești, începând cu 26 martie, până la completarea funcției în modul stabilit de lege.

13:14 Cu 11 voturi „pro” membrii CSM au avizat pozitiv demersul Cancelariei de Stat, referitor la avizarea proiectului definitivat al hotărârii cu privire la modificarea Hotărîrii Guvernului nr. 461/2018 cu privire la aprobarea Strategiei naționale de prevenire și combatere a traficului de ființe umane pentru anii 2018 – 2023 și a Planului de acțiuni pentru anii 2018 – 2020 privind implementarea acesteia.

13:13 Cu 11 voturi „pro” se ridică de la examinare cererile judecătorilor Ion Chirtoacă și Lucia Bagrin privind numirea în funcție până la atingerea plafonului de vârstă.

12:33 Membrii CSM resping punerea în executare a Curții de Apel Chișinău privind numirea în funcție până la atingerea plafonului de vârstă a magistratei Alina Balan.

12:20 Membrii CSM au revenit în ședință.

11:10 Membrii CSM și-au luat pauză.

10:25 Se examinează demersul unor judecători de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, cu privire la modificarea Hotărârii CSM din 27 noiembrie 2018. Este vorba despre volumul de lucru al magistraților.

10:05 Cu 4 voturi „pro”, membrii CSM resping demersul președintelui Judecătoriei Chișinău, Radu Țurcanu, privind acordarea gradului de calificare „patru” magistratului Roman Pascari.

„La CSM a parvenit demersul președintelui Judecătoriei Chișinău, Radu Țurcanu, privind acordarea gradului 4 de calificare pentru judecătorul Roman Pascari. Acest grad se acordă după 3 trei ani. Termenul se calculează de la data de conferire a gradului de calificare recent. În opinia mea, judecătorul nu întrunește acel termen de 3 ani, care este prevăzut de regulament”, a spus membra CSM Mariana Timotin.

Roman Pascari a ajuns magistrat la sediul Buiucani al Judecătoriei Chișinău în august 2015, fiind numit pentru un termen de cinci ani, până atunci exercitând profesia de avocat. Din 1 ianuarie 2019 a fost desemnat judecător specializat în materie de drept civil la Judecătoria Chişinău, sediul Centru. În octombrie 2016, el a dispus ca judecătorului Gheorghe Popa, reţinut în flagrant după ce ar fi acceptat 200 de dolari de la un participant într-un dosar pe care-l avea în gestiune, dar declarat nevinovat ulterior, definitiv şi irevocabil, să-i fie achitat un prejudiciu moral în valoare de 200 de mii de lei, plus alţi 576 de mii de lei – plata salariului pentru perioada în care a lipsit forţat de la serviciu, dar şi prejudiciul material pentru asistenţa juridică.

Potrivit proiectului de hotărâre din 17 iunie 2014 privind aprobarea Regulamentului cu privire la acordarea gradelor de calificare judecătorilor, în funcție de vechimea în muncă, de experiență și de profesionalism, pentru judecători se stabilesc 6 grade de calificare.

09:55 Cu 12 voturi „pro”, membrii CSM amână pentru ședința viitoare examinarea demersului vicepreședintelui interimar al Judecătoriei Comrat, Igor Botezatu, referitor la modificarea numărului judecătorilor supleanți specializați în materie de insolvabilitate și lichidare.

09:05 Cu 10 voturi „pro” ale membrilor CSM, a fost aprobat raportul de activitate al Colegiului pentru selecția și cariera judecătorilor din cadrul CSM pentru anul 2020.

„Pe parcursul anului 2020, membrii Colegiului s-au întrunit în doar 9 ședințe, problema fiind situația epidemiologică din R. Moldova. ”, a spus Liliana Catan.

09:04 A început ședința CSM. Ordinea de zi a fost aprobată.