Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Principalele decizii adoptate în…

VIDEO Principalele decizii adoptate în ședința Consiliul Superior al Magistraturii

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) se întrunesc marți, 14 septembrie, în ședință. Pe ordinea de zi sunt programate 27 de subiecte, printre care șapte constestații ale hotărârilor Colegiului disciplinar.

Cronologia ședinței CSM:

12:34 CSM a amânat examinarea demersului preşedintei interimare a Curții de Apel Chișinău, Ana Panov, referitor la transmiterea sistemului de videoconferință de la balanța Judecătoriei Chișinău, sediul Botanica la balanța instanței.

12:22 CSM a aprobat cererile unor judecători și candidați la funcția de judecător de remitere a materialelor Colegiului pentru selecția și cariera judecătorilor și Comisiei unice a INJ.

Lista candidaților/ solicitanților:

12:21 CSM a respins demersul AO Centrul Internațional „La Strada”, referitor la acceptul privind efectuarea interviurilor în rândurile judecătorilor.

12:16 CSM a respins demersul Organizației Internaționale pentru Migrație, referitor la aprobarea accesului la unele dosare penale privind infracțiunile de trafic de persoane și infracțiunile conexe.

12:06: CSM a decis: „Se sesizează Curtea Constituțională cu privire la controlul constituționalității unor prevederi legale referitoare la temeiurile de eliberare din funcţie a judecătorilor” și „se sesizează Curtea Constituțională, referitoare la controlul constituționalității unor prevederi legale din Legea nr.271 din 23 noiembrie 2018”.

12:04 Anatolie Galben a fost desemnat în calitate de reprezentant al CSM în Grupul de lucru pentru elaborarea documentului de politici publice în domeniul recuperării bunurilor infracționale.

12:03 CSM a avizat pozitiv demersul Cancelariei de Stat, referitor la avizarea repetată a proiectului definitivat al hotărârii cu privire la modificarea Hotărârii Guvernului nr. 461/2018 cu privire la aprobarea Strategiei naționale de prevenire și combatere a traficului de ființe umane pentru anii 2018-2023 și a Planului de acțiuni pentru anii 2018-2020 privind implementarea acesteia.

12:00 Au fost respinse demersurile șefilor secretariatelor judecătoriilor Cimișlia și Hîncești referitor la soluționarea unor chestiuni de ordin organizatoric, mai exact acordarea premiilor unice cu ocazia Zilei Independenței.

11:59 CSM a aprobat acordarea gradului superior de calificare magistratei de la Curții Supreme de Justiție, Nadejda Toma.

11: 54 A fost aprobată cererea judecătorului Veniamin Chihai de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, referitor la executarea unei hotărâri judecătorești.

11:52 În baza demersului președintelui interimar al Judecătoriei Bălți, Dumitru Gherasim, membrii CSM au dispus efectuarea controlului inopinat în cadrul Judecătoriei Bălți.

11:50 A fost aprobată cererea judecătoarei Svetlana Bîcu de la Judecătoria Hîncești, referitor la anularea suspendării din funcție în legătură cu acordarea concediului suplimentar neplătit pentru îngrijirea copilului.

11:28 CSM a respins contestațiile împotriva Hotărârii Plenului Colegiului disciplinar nr. 5/2 din 26 februarie 2021, emise în privința judecătorilor Ion Secrieru, Iurie Cotruță și Viorica Mihăilă de la Curtea de Apel Chișinău

10:30 CSM examinează subiectul cu privire la contestațiile împotriva Hotărârii Plenului Colegiului disciplinar nr. 10/5 din 23 aprilie 2021, emise în privința judecătorului Vadim Belous de la Judecătoria Soroca.

10:25 Olga Ionașcu a fost suspendată din funcția de judecătoare.

„Cu 7 voturi „pro”, plenul CSM hotărște: se admite contestația depusă în privința judecătoarei Olga Ionașcu. Se constată abaterea judiciară comisă de Olga Ionașcu cu referire la Legea cu privire la răspunderea disciplinară a judecătorilor. Se aplică sancțiunea în conformitate cu art. 6 alin. (1) din Legea cu privire la eliberarea din funcția de judecător. Se suspendă Olga Ionașcu din funcția de judecătoare până la emiterea decretului de eliberare din funcția de judecător”, a declarat președintele interimar al CSM, Dorel Musteață.

09:53 CSM a dispus examinarea contestației în lipsa judecătoarei Olga Ionașcu.

„Autorul sesizării susține că dosarul care se afla în gestiunea Olgăi Ionașcu a dispărut. Ionașcu a prezentat a invocat faptul că un motiv pentru care nu a fost adoptată hotărârea integrală și expediat raportul a fost că în august 2019 a transmis dosarul în instanța de judecată. În septembrie a solicitat dosarul, însă nu l-a mai găsit. În 2020 a fost găsit dosarul. Am făcut interpelări către președintele instanței și către autorii sesizării”, a declarat reprezentantul autorului sesizării.

„În privința judecătoarei Olga Ionașcu pe parcursul anilor au fost aplicate mai multe sancțiuni. S-a aplicat sancțiunea sub formă de avertisment pentru abatere disciplinară a termenelor de îndeplinire a procedurii, inclusiv a copiilor dosarelor. Prin hotărârea din 12 aprilie 2019 i s-a aplicat sancțiunea sub formă de mustrare pentru aceleași încălcări (…)”, a declarat un reprezentant al Colegiului disciplinar.

09:52 CSM examinează subiectul cu privire la contestațiile împotriva Hotărârii Plenului Colegiului disciplinar nr. 3/2 din 26 februarie 2021, emise în privința judecătorului Olga Ionașcu de la Judecătoria Chișinău.

09:48 CSM a amânat subiectul cu privire la demersul președintelui interimar al Judecătoriei Bălți, Dumitru
Gherasim, privind efectuarea controlului în privința unui judecător.

09:47 „Cu 7 voturi pro, plenul CSM hotărește: se acceptă cererea de pensionare și se dispune demisia judecătorului Mihail Cojocaru. Se propune președintelui R. Moldova eliberarea din funcția de judecător al lui Mihail Cojoacru, înaintând decretul respectiv”, a declarat președintele interimar al CSM, Dorel Musteață.

09:21 „Judecătorul Mihail Cojocaru de la Judecătoria Bălți a adresat mai multe cereri pe parcursul anului. Dumnealui a solicitat pensionarea din motiv că nu își poate desfășura activitatea mai ales că administrația nu îi crează condiții favorabile de muncă. Judecătorul a lucrat în surplus mai multe ore de muncă și totodată s-a infectat cu COVID-19 pentru că nu au fost create condiții de muncă”, a declarat membra CSM Luiza Gafton.

„Nu a fost omis nimic. Este cel mai mare regret al vieții mele această cerere, dar real eu altă soluție nu am. Faptul că lucrăm în condițiile în care lucrăm, este că având și așa probleme de sănătate din copilărie, am ajuns să ampilific aceste probleme de sănătate. Sănătatea mi s-a agravat substanțial. Actele eu le-am expediat CSM-ului. Activitatea îmi este blocată: nici sală de judecată, nu mai vorbim despre alte condiții”, a declarat judecătorul Mihail Cojocaru.

09:20 CSM examinează subiectul cu privire la cererea de pensionare și alte adresări ale judecătorului Mihail
Cojocaru de la Judecătoria Bălți.

09:16 „Cu 7 voturi pro și 1 împotrivă, se admite cererea de recuzare depusă în privința judecătoarei Olesea Țurcan”, a declarat președintele interimar al CSM, Dorel Musteață. Subiectul a fost amânat.

09:08 CSM examinează subiectul cu privire la contestațiile împotriva Hotărârii Plenului Colegiului disciplinar nr. 12/6 din 28 mai 2021, emise în privința judecătorului Olesea Țurcan de la Judecătoria Chișinău.

„Ieri a parvenit o cerere de recuzare de la Olesea Țurca pe motivul abilităților ei de a activa în calitate de judecător”, a spus Membra CSM Nina Cernat.

09:07 Agenda CSM a fost aprobată.

09:06 Membra CSM Luiza Gafton a solicitat excluderea de pe ordinea de zi a subiectului cu privire la încheierea interlocutorie a Curţii de Apel Cahul din 24 februarie 2021, referitoare la acţiunile unui judecător de la Judecătoria Cahul.

09:04 A început ședința CSM.

Membrii CSM vor examina șapte contestații ce vizează activitatea mai multor magistrați.

În cadrul ședinței de marți, 14 septembrie, membrii CSM vor examina contestația depusă de către judecătorul Ion Cotea, care a declarat într-un interviu pentru Ziarul de Gardă că „în ultimii 25 de ani a asistat doar la distrugerea justiției” și care la 28 mai curent a fost suspendat din funcția de judecător în baza unei decizii a Colegiul disciplinar, împotriva Colegiului disciplinar privind sancționarea lui cu „eliberare din funcție”. Ion Cotea de la Judecătoria Cahul, sediul Central”, judecătorul a fost sancționat disciplinar cu „eliberarea din funcție”. 25 de ani din viața sa Ion Cotea i-a dedicat justiției, muncind exclusiv în calitate de magistrat la Judecătoria Cahul. În decembrie 2020, judecătorul a recunoscut cu amărăciune că, în cele peste două decenii de activitate, a asistat „doar la distrugerea justiției”.

CSM va examina decizia Colegiului disciplinar prin care s-a dispus încetarea procedurii disciplinare împotriva magistratei Maria Tertea. Detalii aici.