Principală  —  IMPORTANTE   —   LIVE/ Membrii CSM, în ședință.…

LIVE Membrii CSM, în ședință. Demararea procedurii de numire a unui judecător la CC, din nou pe ordinea de zi

Foto: Captură Privesc.eu

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) s-au întrunit în ședință. Pe ordinea de zi urmează a fi discutată din nou demararea procedurii de numire în funcție a unui judecător la Curtea Constituţională (CC) care ar urma să ocupe locul rămas după decesul judecătorului constituțional Eduard Ababei.

LIVE TEXT

13:15 CSM anunță concurs pentru funcția de judecător la Curtea Constituțională (CC), rămasă vacantă  după decesul magistratului Eduard Ababei. Decizia a fost aprobată cu votul a 11 membri CSM.

„A demarat procedura de desemnare a unui judecător la CC din partea CSM. Reprezentanții CSM au stabilit termenul limită la depunerea actelor necesare pentru participare la concurs de până la 26 martie 2021 inclusiv. Solicitanții vor prezenta următoarele acte: cerere de participare la concurs, copia actului de identitate, CV Europass, copia diplomei de licențiat în drept sau echivalentul acestia, copia carnetului de muncă, certificatul medical de sănătate, cazierul judiciar, declarația de avere și interese personale conform anexei numărul 1 privind declarația de avere și interese personale din 17 iunie 2016, preferința de la ultimul loc de muncă, o fotografie color 4/5, scrisoare de motivare. Informația se va indica pe site-ul instituției”, a precizat președinta interimară a CSM, Luiza Gafton.

11:40 CSM a luat o pauză de 20 de minute.

11:33 Se examinează demersul Institutului Național al Justiției, referitor la delegarea unor judecători pentru exercitarea atribuțiilor de membru al Comisiei pentru examenele de absolvire pentru candidații la funcția de judecător și de procuror. 

Liliana Catan de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a fost delegată pentru exercitarea atribuțiilor de membru al Comisiei pentru examenele de absolvire pentru candidații la funcția de judecător și de procuror. 

11:29 A fost admis demersul președintelui Judecătoriei Chișinău cu privire la alocarea resurselor financiare suplimentare pentru lucrări de reparație.

11:21 Membrii CSM au respins demersul președintelui Judecătoriei Cahul, Mihail Bușuleac, referitor la acordarea gradului de calificare a unui judecător.

10:53 Este dezbătut subiectul cu privire la sesizarea procurorului general, Alexandr Stoianoglo privind volumul de lucru al judecătorilor de la Judecătoria Hîncești.

10:52 După mai multe dezbateri și opinii contradictorii, subiectul aprobării raportului de activitate al Inspecției judiciare din cadrul CSM pentru anul 2020 a fost amânat pentru o altă ședință.

09:13 CSM a aprobat cu 11 voturi „pro” demisia judecătorului de la Curtea de Apel Chișinău, Sergiu Furdui.

„Cu 11 voturi „pro”, plenul CSM hotărăște: se acceptă cererea de demisie a judecătorului de la Curtea de Apel Chișinău, Sergiu Furdui”.

09:09 CSM a aprobat cu 11 voturi „pro” demisia judecătorului și vicepreședintelui Judecătoriei Chișinău, Ion Nașco.

09:05 Au fost incluse două subiecte noi pe agenda ședinței de astăzi, printre care și subiectul demisiei judecătorului Sergiu Furdui de la Curtea de Apel Chișinău.

În cadrul ședinței din 2 martie, CSM a amânat demararea procedurii de numire în funcție a unui judecător la Curtea Constituţională (CC), din motiv că legislația nu ar prevede un mecanism standard de desemnare a unui judecător în componența Înaltei Curți, iar CSM nu are un regulament pentru anunțarea unui concurs în acest sens.

Tot atunci, membrii CSM au decis crearea unui grup de lucru care să stabilească un regulament de organizarea și desfășurare a concursului pentru selectarea unui magistrat.