Principală  —  IMPORTANTE   —   LIVE/ Curtea Constituțională examinează sesizarea…

LIVE Curtea Constituțională examinează sesizarea deputatului PAS Sergiu Litvinenco în legătură cu verificarea inițiată de ANI în privința Domnicăi Manole. Lipsește reprezentantul Guvernului și cel al Parlamentului

Curtea Constituțională (CC) examinează în ședință vineri, 9 iulie, sesizarea deputatului Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Sergiu Litvinenco privind controlul constituționalității unei prevederi din Legea cu privire la Curtea Constituțională. Sesizarea lui Litvinenco vine după controlul inițiat de Autoritatea Națională de Integritate (ANI) în privința președintei CC, Domnica Manole.

Litvinenco a solicitat Înaltei Curți declararea neconstituționalității Articolului 19 alin. 1 lit. (e) din Legea cu privire la Curtea Constituțională.

Autorul sesizării a menționat că „în situația în care ANI ar avea competența să verifice dacă judecătorii constituționali au participat la adoptarea deciziilor cu caracter jurisdicțional, fiind în conflict de interese, ar fi în situația în care s-ar atenta la independența CC și a judecătorilor constituționali”.

Prevederile articolului

Articolul 19 alin. (1) lit. (e) din Legea cu privire la Curtea Constituțională prevede că mandatul judecătorului CC încetează prin ridicarea imunității judecătorului în caz de stabilire, prin actul de constatare rămas definitiv, a încheierii directe sau prin intermediul unei persoane terțe a unui act juridic, luării sau participării la luarea unei decizii fără soluționarea conflictului de interese real în conformitate cu prevederile legislației privind reglementarea conflictului de interese.

Deputatul PAS Sergiu Litvinenco a sesizat CC pe 25 iunie curent, după ce ANI a inițiat un control în privința Domnicăi Manole.

Inspectorii ANI au anunțat că verifica dacă președinta CC, Domnica Manole, a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese atunci când Înalta Curte a declarat neconstituțională hotărârea aprobată de PSRM-ȘOR privind revocarea mandatului de judecătoare constituțională a Domnicăi Manole.

O sesizare în acest sens a fost făcută în luna mai curent de către deputatul socialist Grigore Novac, tot el publicând la 9 iunie și răspunsul primit de la ANI prin care a fost informat despre inițierea controlului în privința președintei CC.

În replică, tot la 9 iunie curent, CC a emis o notă în care a menționat că ANI nu deține competența constituțională și legală de a verifica participarea judecătorilor constituționali la judecarea cauzelor de pe rolul CC.

Curtea a notat atunci că „actele emise în cadrul competențelor constituționale exclusive ale CC nu pot fi supuse cenzurii nici sub aspectul constituționalității, nici în privința legalității, de nicio autoritate publică, inclusiv de instanța de judecată în procedură de contencios administrativ. Astfel, Constituția nu împuternicește alte autorități publice să examineze o hotărâre a CC și să o considere ca fiind neconstituțională sau ilegală”.