Principală  —  IMPORTANTE   —   LIVE/ CSM s-a convocat în…

LIVE CSM s-a convocat în ședință. Cererea prealabilă a judecătorului Aureliu Postică privind „apărarea onoarei și reputației profesionale”, respinsă

Sursa: Captură Privesc.eu

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) se întrunesc marți, 10 octombrie, în ședință. Aceștia urmează să examineze 21 de subiecte, printre care cererea judecătoarei Svetlana Tizu, cercetată anterior în dosarul mitei pentru judecători, cu privire la anularea suspendării din funcție.

UPDATE 16:28 Plenul CSM a respins cererea prealabilă a judecătorului Aureliu Postică, vizat anterior într-un dosar de îmbogățire ilicită.

„(…) Se respinge cererea prealabilă a judecătorului Aureliu Postică cu privire la apărarea onoarei și reputației profesionale ca fiind depusă tardiv. Prezenta hotărâre poate fi contestată la Curtea Supremă de Justiție în termen de 30 de zile”, a declarat Sergiu Caraman, președintele interimar al CSM.

Membra CSM Ioana Chironeț a avut o opinie separată.

UPDATE 13:25 CSM a reluat examinarea cererii judecătorului Aureliu Postică. Magistratul este prezent la ședință.

UPDATE 11:59 CSM a respins cererea prealabilă a unor ex-membri ai Consiliului Superior al Magistraturii cu privire la recalcularea și restituirea unor plăți.

UPDATE 11:10 Membrii Consiliului au anunțat întreruperea examinării cererii judecătorului Aureliu Postică cu privire la „apărarea onoarei și reputației profesionale”. S-a anunțat întreruperea subiectului până la ora 13:00, pentru ca magistratul să fie audiat.

Aureliu Postică este unul dintre judecătorii care nu a promovat evaluarea Comisiei Pre-Vetting, dar care urmează să fie reevaluat, după decizia Curții Supreme de Justiție din 1 august 2023.

În cadrul ședinței, membra CSM Ioana Chironeț a declarat că magistratul Aureliu Postică de la Judecătoria Chișinău a depus o cerere în care invocă faptul că membrii Consiliului au expediat Comisiei Pre-Vetting o notă informativă în care au fost expuse mai multe informații în legătură cu acesta.

„La CSM a parvenit cererea judecătorului Aureliu Postică prin care invocă faptul că de către CSM au fost expediate în adresa Comisiei Pre-Vetting o notă informativă în care se indică careva date referitor la persoana dumnealui legate de faptul că ar fi participat la Adunarea Generală a Judecătorilor din 2019, unde de rând cu mai mulți judecători ar fi fost organizator și participant activ, că ar fi anulat o ordonanță de neîncepere a urmăririi penale în privința unui avocat de peste 17 ani, termenul de prescripție fiind de 10 ani. Totodată ar fi examinat un dosar penal în privința unui magistrat și ar fi emis o sentință de achitare, iar prin aceste acțiuni ar fi compromis statutul de judecător, acționând în interesul unui grup de persoane, fiind periclitată activitatea organului de autoadministrare judecătorească.

Judecătorul solicită să fie luat act de situațiile expuse în cererea respectivă, or informațiile care au fost prezentate de CSM Comisiei Pre-Vetting urmează să fie subiect de examinare, or acum se reevaluează ca urmare a anulării hotărârii Comisiei Pre-Vetting și cere să fie emisă o decizie prin care să fie apărată onoarea și reputația profesională a judecătorului, prin descalificarea și dezmințirea aprecierilor fostului președinte interimar al CSM din nota informativă din 17 mai 2022 în raport cu subsemnatul Aureliu Postică (…)”, a spus Ioana Chrioneț.

UPDATE 10:20 Agenda CSM a fost aprobată.