Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Jurnaliștii și societatea civilă spun…

Jurnaliștii și societatea civilă spun NU regulamentului privind publicarea hotărârilor judecătorești promovat de Consiliul Superior al Magistraturii

Mai multe organizații non-guvernamentale, instituții mass-media și jurnaliști din R. Moldova vin cu un apel public privind proiectul Regulamentului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) cu privire la modul de publicare a hotărârilor judecătorești. Semnatarii atenționează că în forma în care a fost propus, proiectul Regulamentului nu poate fi susținut deoarece adoptarea acestuia va însemna închiderea sistemului judecătoresc față de public, scăderea și mai mare a încrederii în justiție și anularea progreselor majore ale Republicii Moldova în asigurarea transparenței sistemului judiciar, realizate începând cu anul 2009. 

În apel se menționează că prevederile proiectului de regulament sunt contrare obiectivelor și spiritului Strategiei de Reformă a Sectorului Justiției pentru anii 2011 – 2016. Mai multe organizații ale societății civile au expediat anterior în adresa CSM mai multe recomandări pentru îmbunătățirea Regulamentului privind publicarea hotărârilor judecătorești pe portalul unic al instanțelor. Niciuna din acele recomandări nu a fost acceptată în proiectul actual. Mai mult, nu se explică nici din care considerente ele nu au fost acceptate, deși se bazează pe cele mai bune practici comparate.

„Jurnaliștii și reprezentanții organizațiilor societății civile semnatare își exprimă nedumerirea în legătură cu includerea pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din 10 octombrie 2017 a noului Regulament cu privire la modul de publicare a hotărârilor judecătorești. Proiectul prevede anonimizarea în hotărârile judecătorești publicate pe portalul web al instanțelor judecătorești a identității tuturor persoanelor fizice. Aceasta va împovăra semnificativ jurnalismul de investigație și va face imposibilă găsirea de către public a hotărârilor judecătorești în cauzele de rezonanță și a informațiilor despre modul de examinare a acestor cauze. Aceasta vă reduce și mai mult încrederea în justiție”, se menționează în Apel.

Astfel, semnatarii apelului solicită:

  1. Amânarea adoptării Regulamentului privind modul de publicare a hotărârilor judecătorești în versiunea curentă, în ședința CSM din 10 octombrie 2017;
  2. Revenirea la procesul de elaborare a  Regulamentului în cadrul grupului de lucru, cu participarea reprezentanților presei și a societății civile, în baza celor mai bune practici comparate, având ca bază proiectul Regulamentului elaborat de Curtea Supremă de Justiție. Publicarea din timp a informațiilor despre ședințele grupului de lucru, precum și a versiunii de lucru a Regulamentului.Vedeți mai jos textul integral al Apelului Public către Consiliul Superior al Magistraturii, dar și lista semnatarilor acestuia:

Pe agenda ședinței din 10 octombrie a Consiului Superior al Magistraturii, la punctul 7, este inclus, spre a fi aprobat, Regulamentul CSM privind publicarea hotărârilor judecătorești pe portalul instanțelor. Regulamentul conține mai multe prevederi care îngrădesc accesul la informațiile de pe portalul instanțelor de judecată din R. Moldova. În acest context, zeci de jurnaliști, activiști civici și avocați au anunțat că vor protesta, marți, la ora 09.00, la sediul CSM, împotriva votării acestui regulament.