Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Judecătorii vor trebui să emită…

Judecătorii vor trebui să emită decizii clare, pe înțelesul tuturor participanților la proces

Urmează să fie instituite „criterii de calitate” a hotărârilor judecătoreşti. Deputații au examinat și votat miercuri, 11 octombrie, în prima lectură, un proiect de lege pentru modificarea unor acte normative în acest sens. Proiectul prevede că deciziile magistraților trebuie să fie motivate suficient pentru a permite participanților la proces să înțeleagă motivele pe care se întemeiază și să reflecte respectarea de către judecător a principiilor dreptului la un proces echitabil. Deciziile vor fi redactate într-un limbaj clar, simplu şi accesibil pentru a putea fi înţelese, cu invocarea coerentă, consecventă şi lipsită de ambiguitate a tuturor motivelor.

Potrivit noilor reglementări, hotărârea judecătorească trebuie să fie legală, întemeiată şi motivată. Aceasta se va întemeia numai pe circumstanţe constatate şi evaluate nemijlocit de instanţă şi pe probele cercetate în şedinţă de judecată.

Proiectul mai prevede și excluderea din competenţa Curţii Supreme de Justiţie emiterea hotărârilor cu caracter explicativ. Potrivit autorilor, competenţa plenului Curţii Supreme de Justiţie se referă la adoptarea hotărârilor explicative în chestiunile privind aplicarea prevederilor legale în practica judiciară.

Alte modificări instituie în procedura civilă recursul în interesul legii. Acesta se va judeca de Colegiul civil, comercial şi de contencios administrativ al Curţii Supreme de Justiţie. La primirea cererii, preşedintele Curţii Supreme de Justiţie va desemna, în mod aleatoriu, trei judecători din Colegiul civil, comercial şi de contencios administrativ pentru a întocmi un raport asupra recursului în interesul legii. Raportul va cuprinde diferite soluţii date problemei de drept şi motivarea pe care acestea se fundamentează, jurisprudenţa relevantă a Curţii Constituţionale, a Curţii Europene a Drepturilor Omului, altă jurisprudenţă internaţională, opiniile exprimate în domeniu, precum şi opinia specialiştilor consultaţi.

Judecătorii raportori vor întocmi şi motiva proiectul soluţiei ce se propune a fi dată recursului în interesul legii. Recursul în interesul legii se va judeca în cel mult 3 luni de la data sesizării instanţei, iar soluţia se va adopta cu votul majorităţii judecătorilor prezenţi. Abţinerea de la vot va fi interzisă.

Proiectul urmează a fi votat în lectură finală.