Principală  —  IMPORTANTE   —   Jaful armat produs în 2014…

Jaful armat produs în 2014 în parcarea de la Metro. A fost stabilită data ședinței în cadrul căreia Curtea de Apel va pronunța sențința motivată prin care a schimbat pedepsele pentru cei patru atacatori, doi dintre ei fiind condamnați la închisoare pe viață

A fost stabilită data ședinței în cadrul căreia Curtea de Apel Chișinău va pronunța sențința motivată prin care a schimbat pedepsele pentru cei patru protagoniști ai jafului armat produs în noaptea de 30 mai 2014, în parcarea magazinului METRO, în care s-au tras peste 40 de focuri de armă și care s-a soldat cu un mort, doi răniţi şi furtul a 1,5 milioane de lei.

Ședința de pronunțare este progamată pentru data de 18 februarie 2022, la Curtea de Apel.

Prin decizia Curții de Apel au fost schimbate pedepsele în privința celor patru indivizi care inițial, în anul 2016, au fost condamnați la pedepse cuprinse între 13 și 24 ani închisoare. Doi dintre atacatori au fost condamnați la câte 25 de ani de închisoare, iar alții doi au primit detenție pe viață. DETALII AICI

La 17 decembrie 2021, Curtea de Apel Chișinău a admis recursul depus de procurorii din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității și Cauze Speciale (PCCOCS), care au solicitat pedepse mai aspre pentru cei patru învinuiți.

Responsabili din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) au anunțat atunci că acuzatorii de stat au depus recursurile în acest sens în anul 2016.

„Contestările au fost depuse în anul 2016, atunci când procurorii solicitaseră pedepse mai aspre pentru cei patru atacatori, care inițial au fost condamnați la pedepse cuprinse între 13 și 24 ani închisoare. Acum, urmare a reprezentării acuzării de stat de către Procuratura de Circumscripție Chișinău, instanța de apel a satisfăcut demersurile procurorilor, iar pedepsele inculpaților le-au fost schimbate în altele mai dure: doi bărbați au fost condamnați la detenție pe viață, inclusiv liderul grupului infracțional, iar alții doi – la 25 ani închisoare. (…) Procurorii menționează faptul că anterior cei patru activau în cadrul unei structuri paramilitare, iar infracțiunea pentru care au fost condamnați au comis-o cu deosebită cruzime. Examinarea îndelungată a procesului a fost determinată de încercările inculpaților de a induce în eroare autoritatea judecătorească, prin negarea vinovăției lor și administrarea unor probe artificiale”, se menționează în nota PCCOCS.

Atacul armat a avut loc în seara zilei de 30 mai 2014, în parcarea magazinului METRO din Chișinău, atunci când un grup de persoane armate au deschis focul asupra unui automobil a încasatorilor de la Victoriabank. Șoferul mașinii a fost ucis de gloanțe, iar doi dintre încasatori au fost răniți. Totul s-a întâmplat în mai puțin de 5 minute, iar atacatorii au fugit cu circa 1,5 milioane de lei. Autoritățile susțin că în timpul jafului au fost trase peste 40 de focuri dintr-un pistol-mitralieră, iar automobilul folosit la comiterea infracțiunii a fost abandonat și ulterior incendiat. Potrivit actului judecătoresc emis de instanța de fond, cei patru sunt obligați să întoarcă pagubele provocate.