Principală  —  IMPORTANTE   —   Înalta Curte se va expune…

Înalta Curte se va expune MÂINE asupra organizării referendumului republican constituțional

Sursa: ZdG

Curtea Constituțională (CC) anunță că marți, 16 aprilie, va pronunța dispozitivul Avizului de inițiere a referendumului republican de revizuire a Constituției.

„În sala de ședințe a Curții Constituționale vor avea acces doar persoanele invitate”, se spune într-un anunț al Înaltei Curți.

După avizarea de către CC, deputații urmează să prezinte Parlamentului proiectul de hotărâre care trebuie să conțină stabilirea datei referendumului, cât și întrebarea care va fi pusă cetățenilor: „Sunteți pentru aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană?”.

Conform legislației, Curtea Constituțională are la dispoziție zece zile să se expună. „După acest lucru, vom prezenta Parlamentului un proiect de hotărâre. După înregistrarea acestui proiect de hotărâre este necesar de a respecta rigoarea de șase luni. Ulterior, cetățenii, la cabina de vot, se vor expune, prin intima lor convingere, dacă susțin sau sunt împotrivă”, a declarat recent președinta Comisiei juridice, numiri și imunități, Veronica Roșca.

Referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană a fost inițiat de președinta țării, Maia Sandu, și se va desfășura în ziua alegerilor prezidențiale. Scopul acestuia și al modificării Constituției este declararea aspirațiilor de integrare europeană, stabilirea direcției de orientare spre spațiul valoric european, precum și stabilirea integrării europene drept obiectiv strategic pentru R. Moldova.

20 octombrie 2024 ar urma să fie data în care va fi organizat referendum republican constituțional și, totodată, alegerile prezidențiale din R. Moldova.