Principală  —  IMPORTANTE   —   Fostul ministru Eduard Grama, de…

Fostul ministru Eduard Grama, de trei ani pe banca acuzaților. La ce etapă se află examinarea dosarului și cum a ajuns pe masa unui nou judecător

În iunie curent se vor împlini trei ani de când dosarul în care este vizat fostul ministru al Agriculturii, Eduard Grama, a fost trimis în judecată. În această perioadă, mai multe ședințe au fost amânate, procurorul pe caz a demisionat din sistem, iar mai nou, dosarul a ajuns pe masa unui nou judecător, iar examinarea cauzei penale în fond nici măcar nu a început.

Cazul lui Eduard Grama se numără printre dosarele de rezonanță deschise în 2017 și care deja de aproape trei ani s-a împotmolit în prima instanță. Ziarul de Gardă a discutat atât cu partea apărării, cât și cu cea a acuzării, pentru a afla motivele tergiversării acestui dosar.

Dosarul penal în care fostul ministru este învinuit de corupere și în care mai sunt vizate încă nouă persoane, a fost trimis în judecată în iunie 2017, fiind pe rol la judecătorul Ghenadie Plămădeală. La sfârșitul anului trecut, dosarul a fost însă repartizat unui nou judecător, Aureliu Postică, fiind programate în acest sens și câteva ședințe, care însă au fost amânate până în prezent.

Serghei Gavajuc

Șeful interimar al Procuraturii Anticorupție (PA), Serghei Gavajuc, ne-a comunicat că dosarul a fost transmis unui alt judecător după ce un inculpat a solicitat examinarea în procedură separată și simplificată. Respectiv, dosarul acestui inculpat a rămas la judecătorul Ghenadie Plămădeală, iar dosarul de bază, în care este vizat Eduard Grama și ceilalți inculpați, a ajuns pe rol la judecătorul Aureliu Postică.

„În dosarul de bază au fost planificate câteva ședințe, dar din diferite motive, acestea au fost amânate. În prezent, pe portal nu a fost încă stabilită data viitoarei ședințe”, ne-a spus Serghei Gavajuc.

Potrivit informațiilor de pe portalul instanțelor de judecată, în dosarul de bază au fost planificate până în prezent șase ședințe, toate fiind însă amânate din varii motive, inclusiv din cauza stării de urgență.

Dosarul Grama a ajuns în gestiunea unui nou procuror

Pe lângă faptul că dosarul a ajuns pe rolul unui nou judecător, și acuzarea este reprezentantă de un nou procuror.

Dosarul fusese instrumentat anterior de către procurorul Dumitru Compan, care însă a fost eliberat din sistem, din proprie inițiativă, în februarie 2020. Șeful PA ne-a comunicat că acum dosarul este gestionat de procurora Irina Gheorghiștean. 

Avocatul fostului ministru: „Dosarul a fost fabricat”

Avocatul lui Eduard Grama, Petru Balan, ne-a spus că examinarea dosarului durează din cauza numărului mare de inculpați.

„Din cauza faptului că sunt multe persoane, dosarul merge mai greu. Unii apărători nu vin, unele persoane se îmbolnăvesc. Era un inculpat în dosar care nu se prezenta la ședințe, fie un apărător nu venea, dar dl Grama la fiecare ședință a fost prezent, pentru că el are intenția să își demonstreze nevinovăția”, spune avocatul.

Petru Balan a menționat că deși dosarul s-a aflat mai mult timp pe masa judecătorului Ghenadie Plămădeală, examinarea cauzei penale în fond nu începuse, iar clientului său nu i-au fost prezentat încă probele acuzării.

Cât ține de ședințele programate la noul judecător, avocat spune că una dintre ele a fost amânată după ce nu toți apărătorii au fost citați corect, ulterior s-au amânat din cauza stării de urgență, iar acum părțile așteaptă să fie informate despre când va fi planificată noua ședință.

Avocatul insistă că Eduard Grama este nevinovat și că acesta are interesul ca dosarul să fie examinat cât mai repede, pentru a-și putea demonstra nevinovăția.

„Dosarul lui Eduard Grama a fost fabricat. A fost fabricat frumos și pentru a-i da o alură de legalitate, a fost ilegal conexat cu un alt dosar penal, legat tot de niște terenuri, la care Eduard GRama nu are nicio atribuție. Personal, sunt nemulțumit de faptul că dosarul se tergiversează pentru că este deja un deranj și pentru clientul meu, el vrea să se termine acest calvar”, conchide avocatul.

Eduard Grama

Eduard Grama, deţinând funcţia de ministru al Agriculturii şi Industriei Alimentare, a fost reţinut de ofiţerii Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) pe 15 martie 2017, într-un dosar ce vizează înstrăinarea a 30 de hectare de teren din comuna Stăuceni, mun. Chişinău, care aparţineau Colegiului Naţional de Viticultură şi Vinificaţie, aflat în subordinea Ministerului Agriculturii. Potrivit probelor acumulate de procurori, ministrul ar fi primit mită pentru a semna anumite acte care ar fi permis înstrăinarea loturilor menţionate.

Eduard Grama a deținut anterior funcția de viceministru al Agriculturii în guvernele Gaburici și Streleț, iar din ianuarie 2016 acesta a devenit membru al guvernului condus de Pavel Filip, fiind numit în fruntea aceluiași minister al Agriculturii. În martie 2017, Grama a demisionat din funcția de ministru.