Principală  —  IMPORTANTE   —   Fostul director al ASP, Serghei…

Fostul director al ASP, Serghei Railean, plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile

Magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au dispus 30 zile arest la domiciliu pentru Serghei Răileanu, fostul director de la Agenția Servicii Publice (ASP), reținut pentru abuz și depășirea atribuțiilor de serviciu.

Măsura a fost la 19 noiembrie, după ce procurorii Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale au solicitat aplicarea arestului preventiv. Procurorii vor examina oportunitatea contestării deciziei la Curtea de Apel (CA) Chișinău.

Potrivit PCCOCS, Railean a fost reținut pentru abuz și depășirea atribuțiilor de serviciu, urmare a perchezițiilor desfășurate de procurorii PCCOCS de comun cu ofițerii Serviciului de Informații și Securitate (SIS), în dimineața zilei de miercuri, 17 noiembrie.

În rezultatul perchezițiilor desfășurate la domiciliul bănuitului, în Chișinău au fost ridicate „purtători de informații, care urmează a fi supuse expertizării informatice, pentru continuarea obiectivă a investigațiilor”.

Potrivit PCCOCS, în perioada în care a condus ASP, Serghei Railean a facilitat emiterea actelor de identitate – buletine de identitate și pașapoarte pe numele mai multor persoane din anturajul lui Vladimir Plahotniuc, cu încălcarea vădită a procedurilor stabilite, inclusiv în lipsa solicitanților.

Acțiunile de care reținutul este bănuit au fost comise în favoarea organizației criminale „Plahotniuc.”

În perioada în care au fost perfectate acte cu altă identitate pe numele lui Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov, director al ASP era Serghei Railean, despre care presa a scris că ar fi nașul de cununie al fiului mai mare al lui Pavel Filip.

În 2006 Railean a fost numit director financiar la „Tutun-CTC” SA, societate la care, din 2008, Pavel Filip a fost director general. În 2011, după ce Pavel Filip devenise ministru al Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, Serghei Railean a fost numit în funcţia de director general al Întreprinderii de Stat „Centrul Resurselor Informaţionale de Stat „Registru”, instituție care era în subordinea Ministerului Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor condus atunci de Filip. Când Filip a ajuns prim-ministru al R. Moldova, Railean a fost desemnat director al noii agenții din subordinea Guvernului.

Numele lui Serghei Railean apare și în incidentul de la vânătoarea ilegală din „Pădurea Domnească”.  Sorin Paciu a fost rănit mortal la o vânătoare care a avut loc în Rezervaţia Naturală „Pădurea Domnească” pe 23 decembrie 2012. La acea vânătoare au participat mai mulţi funcţionari de rang înalt, printre care procurorul general de atunci, Valeriu Zubco, precum și directorul ASP, Sergiu Railean, demis de Guvern, care și-a păstrat postul după incident.