Fostul deputat Andrei Baştovoi, eliberat din arest înainte de termen

Ex-parlamentarul și unul dintre semnatarii Declarației de Independență, Andrei Baştovoi, a fost eliberat miercuri, 19 decembrie, din detenție, cu trei luni înainte de termen, potrivit portalului Anticorupție.md.

Baștovoi a fost condamnat în decembrie 2013 la 9 ani de puşcărie, fiind învinuit de delapidări de fonduri în perioada în care era vicepreşedinte al companiei petroliere Ascom-Group și de precum şi de comandarea omorului fiului acestuia, Gabriel Stati, fostul preşedinte al companiei, şi al şefului Departamentului de securitate din cadrul ASCOM Group, Veaceslav Glotov. Denunțul a fost făcut de omul de afaceri Anatol Stat, proprietarul companiei Ascom-Grup. Baștovoi a pledat nevinovat.

Andrei Baştovoi  a depus cerere de suspendare a executării pedepsei încă în luna ianuarie, curent, iar Judecătoria Chișinău i-a respins demersul. Avocații au contestat decizia în Curtea de Apel Chișinău.

În ace­laşi dosar, pen­tru acu­za­ţia dela­pi­dare de fon­duri, a fost con­dam­nat la 8 ani de închi­soare şi unul din fiii soţi­lor Baş­to­voi, Valentin.

Sve­tlana Baştovoi, soţia fostului deputat, s-a stins din viaţă la 30 ianuarie 2016, din cauza unei into­xi­ca­ţii, cel mai pro­ba­bil cau­zată de o scur­gere de gaz. În casă la acel moment se afla și unul din­tre fii lor, Mir­cea, care ulterior şi-a reve­nit din comă. Lui Andrei și Valentin Baștovoi li s-a permis să participle la funerarii, fiind păziți de escortă.

În 2016, CtEDO i-a dat câștig de cauză lui Andrei Baștovoi care a reclamat condițiile de detenție din Penitenciarul nr.13.  Instanța a decis ca autoritățile de la Chișinău trebuie să achite 5 700 de euro cu titlu de prejudiciu moral și 650 de euro cu titluri de costuri și cheltuieli.

 

Foto: deschide.md

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *