Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Fostul deputat Andrei Baştovoi, eliberat…

Fostul deputat Andrei Baştovoi, eliberat din arest înainte de termen

Ex-parlamentarul și unul dintre semnatarii Declarației de Independență, Andrei Baştovoi, a fost eliberat miercuri, 19 decembrie, din detenție, cu trei luni înainte de termen, potrivit portalului Anticorupție.md.

Baștovoi a fost condamnat în decembrie 2013 la 9 ani de puşcărie, fiind învinuit de delapidări de fonduri în perioada în care era vicepreşedinte al companiei petroliere Ascom-Group și de precum şi de comandarea omorului fiului acestuia, Gabriel Stati, fostul preşedinte al companiei, şi al şefului Departamentului de securitate din cadrul ASCOM Group, Veaceslav Glotov. Denunțul a fost făcut de omul de afaceri Anatol Stat, proprietarul companiei Ascom-Grup. Baștovoi a pledat nevinovat.

Andrei Baştovoi  a depus cerere de suspendare a executării pedepsei încă în luna ianuarie, curent, iar Judecătoria Chișinău i-a respins demersul. Avocații au contestat decizia în Curtea de Apel Chișinău.

În ace­laşi dosar, pen­tru acu­za­ţia dela­pi­dare de fon­duri, a fost con­dam­nat la 8 ani de închi­soare şi unul din fiii soţi­lor Baş­to­voi, Valentin.

Sve­tlana Baştovoi, soţia fostului deputat, s-a stins din viaţă la 30 ianuarie 2016, din cauza unei into­xi­ca­ţii, cel mai pro­ba­bil cau­zată de o scur­gere de gaz. În casă la acel moment se afla și unul din­tre fii lor, Mir­cea, care ulterior şi-a reve­nit din comă. Lui Andrei și Valentin Baștovoi li s-a permis să participle la funerarii, fiind păziți de escortă.

În 2016, CtEDO i-a dat câștig de cauză lui Andrei Baștovoi care a reclamat condițiile de detenție din Penitenciarul nr.13.  Instanța a decis ca autoritățile de la Chișinău trebuie să achite 5 700 de euro cu titlu de prejudiciu moral și 650 de euro cu titluri de costuri și cheltuieli.

 

Foto: deschide.md