Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Ex-ministru al Justiției, figurant în…

Ex-ministru al Justiției, figurant în dosarul concesionării Aeroportului – scos de sub urmărire penală

Deputatul PRO Moldova, ex-ministru al Justiției, Vladimir Cebotari, a fost scos de sub urmărire penală în dosarul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău (AIC), acțiunile de urmărire penală pe acest caz continuând în privința altor cinci persoane fizice și una juridică. Despre asta au anunțat joi reprezentanții Procuraturii Generale (PG).

Potrivit PG, urmărirea penală în privința lui Vladimir Cebotari a fost inițiată pe 19 septembrie 2019, după ce Parlamentul a încuviințat ridicarea imunității, deputatul fiind învinuit de abuz de serviciu la preluarea controlului asupra activelor AIC.

Examinând probatoriul administrat în cursul urmăririi penale, Procuratura Anticorupție a ajuns la concluzia că, în calitate de membru al Comisiei de concurs cu privire la concesionarea AIC, Vladimir Cebotari a acționat în limitele atribuțiilor legal acordate, prin urmare, fapta acestuia nu întrunește elementele infracțiunii imputate.

Potrivit legislației Republicii Moldova, concluziile despre vinovăția persoanei de săvârșirea infracțiunii nu pot fi întemeiate pe presupuneri, toate dubiile în probarea învinuirii care nu pot fi înlăturate se interpretează în favoarea bănuitului, învinuitului, inculpatului.

Decizia Procuraturii este pasibilă a fi contestată în modul stabilit de lege.

La 20 septembrie 2019, procurorii au efectuat opt percheziții la domiciliile și în mașinile unor membri ai Comisiei de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău. Descinderile au avut loc în dosarele în care sunt vizați deputații Vladimir Cebotari și Petru Jardan.

La 19 septembrie, procurorul general interimar a cerut, în plenul Parlamentul de la Chișinău, ridicarea imunității parlamentare deputatului Vladimir Cebotari, declarând că fostul democrat ar fi fost implicat în procesul de concesionare a aeroportului Internațional Chișinău. Ulterior, 53 de deputați au votat pentru ridicarea imunității. În semn de protest, democrații au părăsit atunci sala de ședință înainte ca solicitarea procurorului general interimar să fie supusă votului.