Dosarul Gărilor și stațiilor auto: 6 persoane se află în arest preventiv, iar altele 3, în arest la domiciliu

Nouă dintre persoanele cercetate penal în dosarul Gărilor şi staţiilor auto, inclusiv cu funcții-cheie în cadrul Întreprinderii de Stat „Gările și Stațiile Auto”, sunt învinuite de comiterea infracțiunilor de corupere pasivă, corupere activă și abuz de serviciu în dosarul.  Procuratura Anticorupție (PA) anunță că 6 persoane se află în arest preventiv, iar altele 3 sunt plasate în arest la domiciliu.

În cadrul anchetei, PA a constatat că de la fiecare subdviziune a stațiilor Gării, se percepea o taxă lunară ce varia între 3 000 și 50 000 lei, bani acumulați de la șoferi, pentru diverse încălcări. Mai mult, fiecare angajat era taxat lunar cu sume de până la 1 100 lei, în funcție de gară și fluxul de pasageri, bani ce erau transmiși funcționarilor ierarhic superiori, taxele fiind mărite periodic de către beneficiarii sumelor colectate ilegal.

Beneficiarii banilor iliciți erau persoane cu funcții de conducere din cadrul ÎS ,,Gările și Stațiile Auto”, în vederea neîndeplinirii obligațiilor de serviciu sau îndeplinirii necorespunzătoare, și anume: constatarea abaterilor comise de personalul gării cu aplicarea sancțiunilor corespunzătoare, verificarea activității controlorilor gării, și anume corespunderea numărului călătorilor în unitățile de transport cu borderoul de evidență a biletelor, nedeclararea de către șoferii de rută a numărului de călători transportați fără bilet, etc.

Săptămâna trecută procurorii și ofițerii anticorupție au efectuat percheziţii la autogările din 9 raioane ale ţării – Cahul, Căuşeni, Orhei, Bălţi, Edineţ, Drochia, Ungheni, Hânceşti, Ialoveni și Chişinău, într-un dosar privind colectările ilicite de mijloace bănești de către funcționari din cadrul ÎS „Gările și Stațiile Auto” de la operatorii de transport şi şoferii de curse naţionale şi internaționale.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *