Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Dorin Chirtoacă, achitat de instanța…

Dorin Chirtoacă, achitat de instanța de judecată în dosarul parcărilor cu plată: „Au fost stabilite indicii semnificative care atestă derogări de la principiul loialității procesuale”

Fostul primar al Chișinăului, Dorin Chirtoacă, a fost achitat de prima instanță joi, 22 decembrie, pe marginea acuzațiilor din dosarul parcărilor cu plată. Anunțul a fost făcut de fostul edil pe pagina sa de Facebook, unde a atașat dispozitivul sentinței.

În plus, potrivit dispozitivului încheierii interlocutorie, instanța de judecată va aduce la cunoștința procurorului ierarhic superior, că în cauza lui Dorin Chirtoacă, „au fost stabilite indicii semnificative care atestă derogări de la principiul loialității procesuale, principiul loialității în administrarea probelor și principiul aflării adevărului”.

Potrivit unui comunicat al Procuraturii Anticorupție, sentința urmează să fie contestată de acuzatorul de stat.

Decizia a fost luată de judecătorul Alexandru Negru, de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Astfel, potrivit documentelor publicate de primar, instanța de judecată a hotărât că Dorin Chirtoacă „se achită pe marginea acuzațiilor de comitere a infracțiunilor prevăzute de art. 42 alin. (2) (participația), 326 alin. (3) lit. a) (trafic de influență) și de art. 324 alin. (3) lit a) și b) (corupere pasivă de o persoană cu funcţie de demnitate publică, în proporţii deosebit de mari) din Codul Penal al R. Moldova, în legătură cu neîntrunirea în faptele acestuia, a tututor elementelor obligatorii a componențelor de infracțiune ce i s-au încriminat”.

Totodată, Chirtoacă „se consideră reabilitat pe marginea acuzațiilor respective, cu revocarea tuturor măsurilor de constrângere aplicate în privința acestuia”.

„În mod normal, cazul subsemnatului trebuie să facă parte din dosarul deschis contra grupării criminale conduse de Plahotniuc, Dodon și Șor, și a procurorilor puși de ei, pentru că este una din fărădelegile lor”, a scris fostul primar pe pagina sa de socializare.

Sentința motivată integral urmează să fie înmânată părților la data de 16 ianuarie 2023, când va putea să fie atacată la Curtea de Apel Chișinău, în termen de 15 zile.

Anterior, Procuratura Anticorupție (PA) a informat că prezenta cauză penală a fost expediată în instanța de judecată în luna iulie 2017, „învinuirea fiind formulată în faptul că, Dorin Chirtoacă, exercitând funcția de primar general al municipiului Chișinău, a săvârșit prin participație în calitate de autor infracțiunea de trafic de influență, fiind semnat contractul de parteneriat public-privat dintre Primăria mun. Chișinău și nerezidenta EME Parkleitsystem GmbH, în lipsa aprobării proiectului de contract de către Consiliul Municipal Chișinău”.

De asemenea, Dorin Chirtoacă a fost învinuit de comiterea, prin participație în calitate de autor, infracțiunea de corupere pasivă.

„Acesta, în perioada lunilor iulie-decembrie 2016 și februarie 2017, a avizat pozitiv șase certificate de urbanism pentru proiectare a parcărilor conform contractului de parteneriat public-privat nominalizat supra. Totodată, în calitate de remunerație ilicită a reprezentat 26% din capitalul social al companiei care urma a fi desemnată câștigătoare, în schimbul inițierii și ulterior susținerii proiectului, acestea urmând a fi partajate egal cu un alt participant”, a comunicat PA.

Pe acest caz, prin Decizia din 30.01.2018 a Colegiului Penal Lărgit, a fost menținută sentința de condamnare a inculpatului Gamrețki Igor, fiind indicat că ,,Potrivit lucrărilor dosarului, se atestă că, acțiunile inculpatului Gamrețki Igor au fost încadrate în baza art. 326 al.(3) lit.a) CPRM, în cele din urmă fiind justificat condamnat pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență, cu primirea de bunuri sau avantaje în proporții deosebit de mari.”