• Propunerea lui Plahotniuc de a alege judecătorii direct de către popor, „sub lupa” a doi judecători americani

  Propunerea lui Plahotniuc de a alege judecătorii direct de către popor, „sub lupa” a doi judecători americani
  vizualizări
  20 noiembrie 2018 | 06:57

  Judecătorii americani Dan Aaron Polster și Eduardo Robreno consideră că funcția de judecător se află în contradicție cu sistemul de alegere a judecătorilor direct de către cetățeni. Aflați la Chișinău la inițiativa Ambasadei SUA la Chișinău, pentru a participa la instruirea magistraților din R. Moldova, cei doi judecători au oferit un interviu pentru Ziarul de Gardă. Judecătorul Dan Aaron Polster activează în statul Ohio, în timp ce Eduardo Robreno este judecător senior în Pennsylvania. 

  Partidul Democrat a pregătit un proiect de Hotărâre a Parlamentului prin care urmează să însărcineze comisia juridică a Parlamentului să elaboreze un proiect de lege de modificare a Constituției, care ar permite ca judecătorii să fie aleși de popor. Anunțul a fost făcut la 9 octombrie, curent, de către liderul PDM, Vladimir Plahotniuc, în cadrul briefingului săptămânal al partidului.

  I-am întrebat pe judecătorii americani Dan Aaron Polster și Eduardo Robreno, aflați în R. Moldova pentru a participa  la instruirea magistraților din R. Moldova, cât de eficient și binevenit ar fi un astfel de sistem în R. Moldova, o țară ex-sovietică.

  Judecătorul Dan Aaron Polster a declarat că există puncte forte și puncte slabe în orice tip de sistem, deoarece „în toate este prezent factorul uman, iar oamenii nu sunt perfecți”.  În Ohio, statul unde activează Polster, judecătorii sunt aleși de către cetățeni, iar Polster consideră că acest sistem nu este „cea mai bună idee” din trei motive:

  1. Fiind judecător, nu poți face campanii electorale: nu poți face promisiuni, nu poți avea o platformă electorală.
  2. Majoritatea oamenilor nu cunosc nimic despre judecători, cu excepția avocaților. Oamenii nu știu nimic decât numele unora dintre ei, care sunt mai populari.
  3. Judecătorul trebuie să-și facă publicitate, iar publicitatea implică anumite costuri.

  „Există o mulțime de probleme în acest sistem, există probleme în Ohio, nu pot decât să presupun că vor exista probleme și în R. Moldova. O să vă dau câteva exemple de ce acest sistem nu este bun în Ohio, dar aceasta nu înseamnă că R. Moldova ar trebui sau nu ar trebui să adopte un astfel de sistem.

  Politicienii, atunci când candidează la o anumită funcție, fac campanii electorale și fac anumite promisiuni: că vor fi impozite mai mici, sau mai mari, că vor adopta o lege sau alta, etc. – ei au o platformă electorală. Judecătorul nu are o platformă electorală, el nu poate vorbi sau prezice cum va soluționa un dosar sau altul, pentru că dacă ar face acest lucru, în situația în care ar ajunge acel dosar în gestiunea sa, cetățeanul i-ar spune: „În campania ta electorală tu ai spus că vei proceda în felul X sau Y. Nu vei fi corect, nu vreau ca dosarul meu să se afle în gestiunea ta”. Și cetățeanul ar avea dreptate în cazul dat. Deci, prima – nu poți face campanie electorală. În al doilea rând, în SUA, majoritatea oamenilor nu cunosc nimic despre judecători, cu excepția avocaților, ei nu știu nimic decât numele unora dintre ei, care sunt mai populari. În al treilea rând, publicitatea costă bani. Unicii care ar cheltui bani pe campanii electorale pentru alegerea judecătorilor sunt avocații.

  Există un șir de probleme în procesul de alegere a judecătorilor, însă procesul de numire a acestora, la fel, nu este perfect, deoarece dacă numești o persoană în funcția de judecător pentru un motiv greșit, vei avea probleme”, a declarat pentru Ziarul de Gardă, judecătorul federal Dan Aaron Polster.

  De părere că niciun sistem nu este în totalitate bun sau rău este și Eduardo Robreno, judecător senior în Pennsylvania.

  „În orice caz, consider că funcția de judecător se află în contradicție cu sistemul de alegere a judecătorilor, deoarece asta ar însemna să reacționezi la opinia publică și să placi publicului, în caz contrar, nu îți vei păstra funcția pe un termen prea lung. Funcția de judecător te obligă însă să faci uneori lucruri nepopulare, dacă este necesar.

  Unul dintre colegii care a făcut un studiu global despre sistemele de justiție și cred că a identificat doar două țări în care judecătorii sunt aleși: SUA și un canton din Elveția, doi poli total diferiți. Aparent, acest sistem nu este unul universal sau care ar putea fi acceptat cu ușurință. Experiența SUA ar putea fi unică și nu una satisfăcătoare în totalitate”,  a conchis judecătorul Robreno.

  La 11 octomrbie, curent, Parlamentul a aprobat Hotărârea  pentru elaborarea proiectului de lege cu privire la modificarea şi completarea Constituţiei Republicii Moldova privind alegerea judecătorilor direct de către popor. Inițiativa aparține deputatului Sergiu Sîrbu și a fost susținută de majoritatea deputaților prezenți la ședință.

  Hotărârea prevede ca Comisia juridică, numiri şi imunităţi să elaboreze proiectul de lege cu privire la modificarea şi completarea Constituţiei Republicii Moldova privind alegerea judecătorilor direct de către popor. Proiectul de lege cu privire la modificarea şi completarea Constituţiei Republicii Moldova privind alegerea directă a judecătorilor de către popor urmează a fi prezentat Parlamentului în termen de 30 de zile.

  Un interviu integral  cu cei doi magistrați americani despre justiție, citiți în ediția de joi a ZdG.

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Încă o persoană a decedat din cauza infecției cu Covid-19. Stare pacienților testați pozitiv: 245 – în stare gravă

  Până la ora actuală, în Republica Moldova au fost confirmate 7 725 cazuri de infecție cu noul Coronavirus, dintre care 979 în Transnistria. În ultimele 24 de ore, în cadrul Centrului COVID-19 Chișinău, au fost…
  Încă o persoană a decedat din cauza infecției cu Covid-19. Stare pacienților testați pozitiv: 245 – în stare gravă

  Ultima zi din anul de studii 2019 – 2020: „Astăzi este altfel, clopoțelul sună tăcut”. Mesajul transmis de ministrul Educației

  Vineri, 29 mai, este ultima zi din anul de studii 2019 – 2020. În contextul pandemiei de Covid-19, în instituțiile de învățământ din R. Moldova, la acest sfârșit de an școlar, elevii nu vor mai putea part…
  Ultima zi din anul de studii 2019 – 2020: „Astăzi este altfel, clopoțelul sună tăcut”. Mesajul transmis de ministrul Educației

  Dodon: Legea privind organizațiile necomerciale nu va trece. PSRM nu va vota. Eu nu voi promulga

  Și președintele R. Moldova, Igor Dodon, se pronunță împotriva Legii organizațiilor necomerciale. În cadrul ediției din 29 mai a emisiunii „Președintele răspunde”, el a spus că PSRM, al cărui lider informal este…
  Dodon: Legea privind organizațiile necomerciale nu va trece. PSRM nu va vota. Eu nu voi promulga

  VIDEO/ Noi scurgeri de informație de la audierile lui Veaceslav Platon. Schema prezentată procurorilor

  În spațiul public au apărut noi secvențe video din cadrul audierii lui Veaceslav Platon. În înregistrarea montată care a fost făcută publică de către Deschide.md, în prim plan apare Veaceslav Platon, iar pe fun…
  VIDEO/ Noi scurgeri de informație de la audierile lui Veaceslav Platon. Schema prezentată procurorilor

  „Instituția angajează secretară”- cum pot fi sesizate cazurile de discriminare în anunțurile de angajare

  „O companie de imobiliare afișează un anunț de recrutare pentru poziția de manager vânzări, în care indică că angajează doar fete. Este legal?”, a întrebat un cititor al Ziarului de Gardă. „Instituția angajează…
  „Instituția angajează secretară”- cum pot fi sesizate cazurile de discriminare în anunțurile de angajare

  Ajutor de Paști? Sau târg electoral? „E bătaie de joc. De la spus și până la făcut, la ei distanța e tare mare”

  Igor Dodon a făcut o nouă promisiune, cu referire la ajutorul unic de 700 de lei, promis pensionarilor înainte de Paști și care nu a ajuns la ei nici de Paști, nici de Blajini. Premierul Chicu a motivat că nu s…
  Ajutor de Paști? Sau târg electoral? „E bătaie de joc. De la spus și până la făcut, la ei distanța e tare mare”