Doi administratori de întreprinderi municipale și-au angajat rudele în subordine

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a constatat că Diana Ninescu, administrator al Întreprinderii Municipale „Chetrosu – Service” din s. Chetrosu, r. Drochia și Valeriu Crețu, administrator al Întreprinderii Municipale „Crihana – Service” din s. Crihana Veche, r. Cahul au încălcat regimul juridic al conflictului de interese prin faptul că și-au angajat rudele în cadrul întreprinderilor pe care le gestionează.

Actele de constatare emise în privința subiecților controlului sunt pasibile de a fi atacate în instanța de contencios administrativ.

La 2 noiembrie 2015, Diana Ninescu a încheiat un contract individual de muncă cu soțul său, prin care acesta a ocupat funcția de maistru în cadrul întreprinderii „Chetrosu – Service”. Conform art. 9, alin. (l), lit. a) din Legea nr. 16/2008 (abrogată) cu privire la conflictul de interese, în vigoare în momentul apariției conflictului de interese, persoana urma să informeze în decurs de trei zile de la data constatării, în scris, organul ierarhic superior despre interesul, al său ori al persoanelor apropiate, legat de decizia pe care trebuie să o ia. Diana Ninescu nu a făcut acest lucru și a ales să semneze trei acte ce țin de angajarea soțului său în subordine.

Într-o situație similară a fost și Valeriu Crețu, administrator al Întreprinderii Municipale „Crihana – Service” din s. Crihana Veche, r. Cahul al cărui caz a căzut sub incidența atât a Legii nr.16/2008 ( abrogată), cât și a Legii nr. 133/2016 privind declararea averii și intereselor personale, întrucât la 29 mai 2009 și-a angajat fiica, care după nouă ani de activitate în cadrul întreprinderii gestionate de tatăl său a fost eliberată, la fel printr-un act administrativ semnat de acesta ( în 2018).

Prin urmare, Valeriu Crețu a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese prin nedeclararea în modul și în termenul stabilit a conflictului de interese și nesoluționarea acestuia, prin emiterea actelor administrative de angajare și de eliberare a fiicei.

După rămânerea definitivă a actului de constatare emis în privința lui Valeriu Crețu, ANI va solicita încetarea raporturilor sale de serviciu, cu aplicarea interdicției de a ocupa o funcție publică sau de demnitate publică pentru o perioadă de 3 ani.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. ivancelgroaznic

    “…și-au angajat rudele în cadrul întreprinderilor pe care le gestionează”. Dondon si Pliaha sio angazhat rude in tot sistem de guvernare si bancar, asta nu vede organu pus sa pazeasca integritate ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *