Dodon, după audierile de la PG în dosarul „Energocom”: „Nu avem nicio vină în acest dosar, mi-au spus că sunt bănuit, nu învinuit”
„Sunt gata să vin, să discutăm, să explicăm, pentru că nu avem nicio vină în acest dosar. Mi-au spus că sunt bănuit, nu învinuit”. Asta spune socialistul Igor Dodon, președinte de onoare al Partidului Socialiștilor din R. Moldova, după audierile desfășurate miercuri la Procuratura Generală (PG) în dosarul SA „Energocom” privind procurarea energiei electrice în perioada 2008-2009, atunci când Dodon era ministrul al Economiei.
Dodon acuză că audierile de astăzi „sunt o încercare de a deplasa accentele în societate înainte de Anul Nou”.
„Este vorba despre un dosar deschis pentru o situație din 2008-2009. (…) Am discutat cu procurorul de caz, el mi-a prezentat o parte din cauzele acestui dosar. Este vorba despre situația când eu am fost ministru al Economiei. Apropo, în aprilie 2008 am preluat domeniul energetic și peste o săptămână nu am mai fost responsabil de acest domeniu. M-am prezentat, am spus că sunt gata să colaborez pe orice parte a acestei anchete, sunt gata să vin să discutăm, să explicăm pentru că nu avem nicio vină în acest dosar. Mi-au spus că sunt bănuit, nu învinuit. Toate persoanele care sunt implicate în acest domeniu sunt bănuite. De aceea vom colabora și vom vedea. Ce ține de toată situația aceasta, eu consider că este o încercare de a deplasa accentele în societate înainte de Anul Nou, se putea de discutat acest subiect și după Anul Nou și în ianuarie, nimeni nu fuge nicăieri. S-a dorit anume astăzi cu doua zile înainte de Anul Nou ca să aibă ce discuta. Încearcă să acopere nemulțumirea societății legată de creșterea prețurilor, este o nemulțumire majoră în societate pe domeniul social-economic. Eu îi înțeleg pe cei de la guvernare, le înțeleg grijile și pasiunile pe care le au, dar nu o să le ajute lucrul acesta pentru că oamenii sunt nemulțumiți. Noi plătim cele mai mari tarife la gaze din regiune și aceasta este vina celor de la guvernare. Ei acum încearcă să speculeze, că uite un caz e legat de Dodon. Băi băieți, liniștiți-vă, 14 ani în urmă … căutați nu știu ce – apucați-vă de lucru. Cu tentative de acestea m-am ciocnit, dosarul acesta a fost și în 2017-2018 și acum l-au reluat. A fost semnarea ordonanței, am luat detaliile, am depus cerere ca să luam toate documentele din dosar. Unicul lucru de care îmi aduc minte este că în aprilie 2008 a fost lichidat Ministerul Energeticii și competențele au fost transmise la Ministerul Economiei. Pe mine m-au delegat să merg la Kiev și am avut atunci o discuție cu domnul Prodan, ministrul energeticii al Ucrainei și i-am spus că vrem energie electrică mai ieftină, prețul pe piață era de 6 cenți și nouă ne-au dat cu 4-5 cenți, adică mult mai ieftin. Ei au zis vă dăm mai ieftin, dar cedați-ne barajul și am zis că nu. Și asta e tot”, a declarat Igor Dodon.
Ex-președintele socialist al R. Moldova Igor Dodon, acum președinte de onoare al Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), a fost audiat miercuri, 29 decembrie, de către procurorii din cadrul Procuraturii Generale (PG) în cadrul cauzei penale SA „Energocom” privind procurarea energiei electrice în perioada 2008-2009, atunci când Dodon era ministrul al Economiei. Detalii aici
Prima ședință programată pentru 27 decembrie în cadrul căreia Igor Dodon urma să fie audiat în cauza penală „Energocom” a fost amânată în baza cererii depuse de către avocatul acestuia. Detalii aici
La 21 decembrie procurorii anunțat că Igor Dodon a fost citat la Procuratura Generală (PG) pentru a fi audiat în cadrul cauzei penale SA „Energocom”. Detalii aici
Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.
Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.