Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Un ofițer principal din…

DOC Un ofițer principal din cadrul ANP a exercitat, simultan, și funcția de administrator al propriei întreprinderi. ANI cere concedierea sa și privarea de dreptul de a ocupa funcții publice timp de trei ani

Octavian Chirca, ofițer principal în cadrul Penitenciarului Nr. 8 din Bender, Secția logistică și administrare, riscă să fie concediat și să i se interzică să ocupe funcții publice sau de demnitate publică pentru o perioadă de trei ani după ce Autoritatea Națională de Integritate a constatat că acesta „s-a aflat în stare de incompatibilitate nesoluționată în termenul legal”.

Mai exact, Chirca a deținut, în același timp, funcții publice cu statut special în cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), dar și calitatea de administrator al unei întreprinderi individuale, lucru interzis de lege. ZdG a stabilit că Chirca a fost, până în noiembrie 2019, fondatorul și administratorul Întreprinderii Individuale (ÎI)„Chirca Octavian”, lichidată ulterior, după ce ANI a inițiat un control pe numele său.

ANI a stabilit că, în perioada 2 august 2017 – 15 noiembrie 2019, Octavian Chirca a fost funcționar public cu statut special în cadrul sistemului penitenciar și a exercitat, simultan, și funcția de administrator (întreprinzător individual) al ÎI „Chirca Octavian”, care avea ca obiect de activitate comerțul cu amănuntul al băuturilor alcoolice și altor băuturi, comerțul cu amănuntul al produselor din tutun și altele.

Potrivit actului de constatare emis de ANI, în timp ce era angajat în ANP, Octavian Chirca încheia și diverse contracte de achiziții și semna dări de seamă în calitate de administrator al ÎI „Chirca Octavian”.

Astfel, inspectorul superior de integritate Sergiu Popa a constatat că Octavian Chirca, funcționar public cu statut special în cadrul sistemului penitenciar, desfășurând în același timp și activitate de întreprinzător, s-a aflat în stare de incompatibilitate nesoluționată în termenul legal.

În actul de constatare emis de ANI se mai spune că a fost sesizată conducerea ANP, în termen de 15 zile din momentul în care actul de constatare va rămâne definitiv, în vederea încetării raporturilor de muncă.

Totodată, în cazul în care actul ANI va rămâne definitiv sau va exista o hotărâre judecătorească definitivă și irevocabilă care va confirma existența stării de incompatibilitate, Octavian Chirca urmează să fie decăzut din dreptul de a exercita o funcție publică sau o funcție de demnitate publică pe o perioadă de trei ani.

Actul de constatare în privința lui Octavian Chirca a fost emis pe 31 martie curent, iar subiectul avea la dispoziție 15 zile pentru a-l contesta în instanță.

Octavian Chirca nu a răspuns apelurilor repetate ale ZdG și nici solicitării scrise, expediate pe telefonul său mobil, pentru a-și expune punctul de vedere.

Potrivit celei mai recente declarații de avere și interese personale, publicată pe 10 martie 2021, pe lângă salariu de 153 de mii de lei, Octavian Chirca declară că familia sa a primit și donații de 2 500 de euro, 3 190 de dolari SUA și 80 de mii de ruble rusești, echivalentul a aproximativ 19 mii de lei.

Update: La două ore de la publicare, Octavian Chirca ne-a contactat telefonic. Acesta a precizat că încă nu decis dacă va contesta sau nu actul emis de ANI pentru că „nu are bani de avocat”. Cât despre donații, Octavian Chirca afirmă că sunt bani primiți prin transferuri bancare de la părinții aflați peste hotare și din acest motiv i-a indicat în declarații, dar, afirmă Chirca, banii nu au sunt folosiți în scopuri personale sau în folosul familiei sale.