• DOC/ Un deținut din penitenciarul nr. 13 acuză persecuții din partea unui gardian: a fost inițiat un proces penal, iar procurorii examinează plângerile

  DOC/ Un deținut din penitenciarul nr. 13 acuză persecuții din partea unui gardian: a fost inițiat un proces penal, iar procurorii examinează plângerile
  vizualizări
  16 septembrie 2020 | 18:29

  Un deținut de la Penitenciarul nr. 13 susține că este bătut și amenințat, iar familia lui este persecutată de către un angajat al instituției penitenciare în care este deținut. Bărbatul a expediat, în adresa ZdG, o scrisoare în care povestește despre acest fapt și menționează că s-a adresat, de mai multe ori, organelor de drept ca să întreprindă măsuri în acest sens, dar și că a solicitat pază de stat, întrucât îi este frică pentru viața și securitatea sa.

  Solicitat de către ZdG, procurorul-șef interimar al Secției combatere tortură din cadrul Direcției urmărire penală și criminalistică a Procuraturii Generale, Ruslan Lupașcu, ne-a confirmat că a primit mai multe plângeri din partea deținutului, iar ulterior a expediat mai multe demersuri către Procuratura municipiului Chișinău, sediul Centru.

  În baza plângerilor deținutului, Procuratura Capitalei, oficiul Centru, a inițiat un proces penal.

  În scrisoarea expediată către redacția ZdG, deținutul Oleg Titomir menționează că a fost bătut și amenințat, iar rudele sale sunt percecutate telefonic, de către un angajat al Penitenciarului nr. 13, acolo unde este deținut.

  Tot aici, deținutul mai scrie că a formulat mai multe cereri către administrația instituției penitenciare în acest sens.

  În una dintre cereri, formulată la 8 iulie 2020, deținutul spune că s-a plans administrația instituției penitenciare că este bătut și amenințat de către un colaborator al penitenciarului nr. 13, acolo unde este deținut, și că solicită să fie luate măsuri în acest sens.

  După această cerere, prin care s-a plâns că este amenințat și bătut de către angajatul penitenciarului nr. 13, deținutul Oleg Titomir afirmă că bătăile și amenințările s-au intensificat, iar funcționarul a început să-i persecuteze telefonic și familia.

  Astfel, la 20 iulie curent, Titomir a mai formulat o cerere către conducerea penitenciarului nr. 13, prin care a anunțat că declară greva foamei pentru 24 de ore. În cerere, deținutul menționează că angajatul penitenciarului nr. 13 continuă să-l amenințe și că le telefonează rudelor acestuia pentru a obține informații cu caracter personal.

  În scrisoarea expediată către ZdG, deținutul menționează că autoritățile au inițiat un dosar penal în urma plângerilor depuse. Tot aici, Oleg Titomir susține că acțiunile întreprinse împotriva sa, de către angajatul penitenciarului, au avut loc la indicațiile conducerii Penitenciarului nr. 13.

  ANP: „Vă rog să ne trimiteți o scrisoare oficială”

  Ziarul de Gardă a luat legătura cu reprezentanții Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) pentru a ne comunica dacă ei cunosc despre acest caz și pentru a ne oferi o reacție oficială la acuzațiile făcute de către deținut.

  Contactată telefonic, purtătarea de cuvânt a ANP ne-a îndemnat să expediem, în format electronic, o solicitare de informație, iar ulterior vom primi un răspuns oficial, lucru pe care l-am și făcut.

  „Cel mai simplu ar fi dvs să ne trimite-ți o scrisoare oficială. Deja noi vom veni cu un raspuns oficial”, a menționat Ilinca Sîrbu, purtătoarea de cuvânt a ANP.

  Plângerile au ajuns la Procuratura Generală

  Solicitat de către ZdG, procurorul-șef interimar al Secției combatere tortură din cadrul Direcției urmărire penală și criminalistică a Procuraturii Generale, Ruslan Lupașcu, ne-a confirmat că a primit mai multe plângeri din partea deținutului, iar ulterior a expediat mai multe demersuri către Procuratura municipiului Chișinău, sediul Centru.

  Din partea deținutului Oleg Titomir au venit mai multe petiții. El reclamă nu doar în legătură cu penitenciarul nr. 13, dar și multe alte lucruri, inclusiv nu doar maltratarea, dar și alte aspecte. El a reclamat diverse circumstanțe. Am examinat unele dintre petițiile deținutului Titomir și le-am expediat în Procuraturile teritoriale și în alte organe, pentru examinare. Care sunt circumstanțele reclamate de către el și care sunt deciziile adoptate, acum nu posed așa informații, ele sunt transmise spre examinare. Pot să vă asigur că deținutul, de fiecare dată, este informat despre soluțiile adoptate”, ne-a comunicat procurorul Ruslan Lupașcu.

  Odată cu scrisoarea, deținutul ne-a expediat și un demers pe care l-a primit de la procurorul-șef interimar al Secției combatere tortură din cadrul Direcției urmărire penală și criminalistică a Procuraturii Generale, Ruslan Lupașcu.

  Prin acest demers, semnat de către procurorul Ruslan Lupașcu, și expediat către adjunctul procurorului-șef al Procuraturii municipiului Chișinău, Roman Eremciuc, procurorul-șef interimar al Secției combatere tortură din cadrul Direcției urmărire penală și criminalistică a Procuraturii Generale solicită să fie examinată conform competenței, în contextul procesului penal din gestiunea procurorului Veaceslav Potînga, cererea deținutului Oleg Titomir, privind asigurarea cu măsuri de protecție.

  Documentul este veridic, am expediat un astfel de demers. Prin plângerea lui, au fost reclamate anumite circumstanțe în care dumnealui solicită anumite măsuri de protecție pe parcursul detenției în penitenciar. Asemenea plângeri se examinează conform principiului teritorial. Adică, Penitenciarul nr. 13 se află pe strada Alexandru Bernardazzi, în centru, respectiv examineaza oficiul Centru, al Procuraturii mun. Chișinău. De aceea au fost expediate materialele respective în această Procuratură.

  Este vorba despre anumite măsuri de protecție pe care dumnealui le solicită, probabil, în cadrul aceluiași dosar în care dumnelui este urmărit penal. De fapt astfel de aspecte sunt, nu de competența procuraturii în general, este vorba despre procurorul de caz care exercită urmărirea penală. Acolo se înaintează anumite cereri de protecție atunci când sunt anumite riscuri reale, nu inventate.

  În scrisoarea expediată de către mine, am făcut referire că Oficiul Centru are deja în gestiune careva materiale pe același caz. Respectiv, din acest considerent, și ultima plângere a deținutului a fost expediată pentru examinare tot în cadrul materialelor deja din procedură”, ne-a comunicat procurorul Ruslan Lupașcu.

  Proces penal în urma plângerilor deținutului

  În urma plângerilor depuse de către deținut, Procuratura municipiului Chișinău, oficiul Centru, a inițiat un proces penal.

  Contactat de ZdG, adjunctul procurorului-șef al Procuraturii municipiului Chișinău, Roman Eremciuc, ne-a comunicat că plangerea a fost repartizată spre examinare procurorului Veaceslav Potînga, de la Procuratura municipiului Chișinău.

  Procurorul de caz, Veaceslav Potînga, deocamdată, nu ne-a răspuns nici la telefon, nici la mesaje pentru a ne oferi informații pe marginea acestui caz.

  Apărătorii drepturilor omului spun că astfel de practici nu sunt unice, numai că puţini deţinuţi au curajul să meargă mai departe cu denunţurile.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Alexei Navalny declară că Putin s-a aflat în spatele tentativei de otrăvire

  Opozantul politic rus Alexei Navalny a declarat pentru săptămânalul german Der Spiegel că preşedintele Vladimir Putin s-a aflat în spatele tentativei de otrăvire şi a subliniat că nu se teme, transmite Reuters,…
  Alexei Navalny declară că Putin s-a aflat în spatele tentativei de otrăvire

  LIVE/ Ședința CSP: Examinarea demersului de modificare a structurii sistemului Procuraturii, pe ordinea de zi

  Membrii Consiliului Superior al Procuraturii (CSP), întruniți joi, 1 octombrie, în ședință, urmează să examineze șapte subiecte de pe ordinea de zi. 10:18. Vadim Prisăcari va cumula funcția de procuror cu activ…
  LIVE/ Ședința CSP: Examinarea demersului de modificare a structurii sistemului Procuraturii, pe ordinea de zi

  Autorul „crimei de la Milano”, eliberat de justiția din R Moldova

  Moldoveanul condamnat la 20 de ani de închisoare pentru omorul unui renumit medic din Italia a fost eliberat cu 9 ani mai devreme, după ce a ajuns să-și ispășească pedeapsa într-un penitenciar din R. Moldova.&n…
  Autorul „crimei de la Milano”, eliberat de justiția din R Moldova

  BNS: 21,8% din populația R. Moldova au peste 60 de ani

  În Republica Moldova, la începutul anului 2020, locuiau 574,9 mii persoane în vârstă de 60 ani şi peste, ceea ce constituie 21,8% din numărul total al populației cu reședință obișnuită, arată datele Biroului Na…
  BNS: 21,8% din populația R. Moldova au peste 60 de ani

  Un copil de 15 ani din Fălești, care acum câteva zile a dispărut de acasă, găsit fără suflare pe marginea unui drum

  Un copil de 15 ani originar dintr-o localitate din raionul Fălești a fost găsit miercuri, 30 septembrie, fără suflare pe marginea unui drum. Copilul era dat dispărut de către autorități, după ce rudele au anunț…
  Un copil de 15 ani din Fălești, care acum câteva zile a dispărut de acasă, găsit fără suflare pe marginea unui drum

  Dodon în carantină cu Putin și Erdogan

  Deși e pandemie și carantină, la Chișinău și în jurul instituțiilor politice moldovenești se simte o gălăgie în creștere.  Aparatul de poluare fonică cu turații maxime se pare că e instalat la președinție.
  Dodon în carantină cu Putin și Erdogan