(doc) Trei membri ai CSM vor să fie promovați

Trei membri ai Consiliului Superior al Magistraturii vor să fie promovați la Curtea Supremă de Justiție și la Curtea de Apel Chișinău. Concursurile pentru funcțiile vacante sunt pe ordinea de zi a ședinței CSM de marți, 10 iulie.  Cererile de promovare au fost depuse în timp ce în Parlament este dezbătut un proiect de lege privind reforma sistemului judecătoresc, care le va interzice membrilor CSM să participe la concursuri de promovare în funcție pe perioada mandatului și șase luni după aceasta.

Dorel Musteață, membru al Consiliului Superior al Magistraturii s-a înscris la concursul pentru suplinirea funcției vacante de judecător la Curtea Supremă de Justiție. Musteață, judecător la Judecătoria Chișinău, a obținut cel mai mare punctaj de la Colegiile de specialitate comparativ cu ceilalți doi candidați înscriși: Brînza Liubov și Cotruță Iurie, ambii judecători la Curtea de Apel Chișinău.

Un alt membru CSM, Petru Moraru, se vrea promovat  pentru fotoliul de vicepreședinte al CSJ, președinte al Colegiului penal. Pentru această funcție se bat patru magistrați printre care și doi foști membri ai Consiliului Magistraturii: Anatolie Țurcan și Nadejda Toma. Cel mai mare punctaj din partea Colegiului de selecție al judecătorilor îl are candidata Liliana Catan. Cei patru candidați activează în calitate de judecători la CSJ.

Tot marți, 10 iulie,  CSM urmează să aleagă doi judecători la Curtea de Apel Chișinău, funcție pentru care candidează și Anatolie Galben, membru CSM, alături de alți 14 candidați.

În prezent, în Parlament, în procedură de vot se află un proiect de lege care interzice membrilor CSM să participe la concursuri de promovare în funcție în perioada mandatului la CSM și șase luni după expirarea lui.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *