Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   DOC/ Președinta Sandu a semnat…

DOC Președinta Sandu a semnat decretul privind eliberarea unui magistrat din funcția de judecător la Curtea de Apel Chișinău

Președinta R. Moldova a semnat Decretul privind eliberarea lui Sergiu Furdui din funcția de judecător la Curtea de Apel Chișinău. Documentul a fost semnat la data de 23 martie curent.

„Președintele Republicii Moldova decretează,
Domnul Sergiu FURDUI se eliberează din funcția de judecător
la Curtea de Apel Chișindu, conform cererii de demisie”,
se menționează în document.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a aprobat în ședința de marți, 9 martie, cererea de demisie a lui Sergiu Furdui din funcția de judecător la Curtea de Apel Chișinău.

Furdui a activat în calitate de magistrat la Curtea de Apel Chișinău din anul 2012.

Furdui a apărut în opinia publică în anul 2012, atunci când mai multe ONG-uri s-au indignat față de un document semnat de Furdui, în calitate de vicepreședinte al Colegiului Penal al Curții Supreme de Justiție (CSJ), prin care acesta recunoaștea, indirect, independența regiunii transnistrene. Potrivit documentului semnat de magistrat, regiunea transnistreană ar fi „un stat separat”, iar deciziile emise de instanţele acestuia nu ar ţine de competenţa CSJ.

Concluziile judecătorului Furdui erau făcute în contextul condamnării, de către instanţele din stânga Nistrului, la ani grei de puşcărie, a câtorva cetăţeni moldoveni. CSM a decis atunci ca judecătorul să fie „atenționat”.

În anul 2012, Sergiu Furdui a deținut funcția de vicepreședinte al Colegiului penal al CSJ, iar în anul 2007, Furdui a ocupat funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție.

Anterior, Furdui a fost vizat într-o investigație a Ziarului de Gardă, despre relațiile de rudenie din sistemul judecătoresc.