Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Partidul Politic „ȘOR” a…

DOC Partidul Politic „ȘOR” a contestat la Curtea Constituțională legea care prevede majorarea vârstei de pensionare

Partidul Politic „ȘOR” anunță că a contestat la Curtea Constituțională (CC) Legea care prevede majorarea vârstei de pensionare. Sesizarea a fost depusă joi, 13 ianuarie, de deputații fracțiunii politice Marina Tauber și Reghina Apostolova.

Potrivit autorilor sesizării, legea, care stabilește, printre altele, majorarea vârstei de pensionare, este „scandaloasă și antipopulară” și conține „o serie de încălcări fundamentale ale drepturilor omului, prevăzute de Constituția R. Moldova”.

Sursa foto: Partidul „ȘOR”/ Facebook

Pe 6 decembrie 2021, proiectul care prevede introducerea pensionării anticipate pentru stagiu lung, așa numita „pensie pentru carieră lungă”, păstrarea formulei de majorare a vârstei de pensionare și modificarea formulei de indexare a pensiilor a fost votat în lectură finală, cu votul a 53 de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS).

Atunci, nemulțumiți de modificările operate la legea pensiilor, deputații socialiști, comuniști și cei din Partidul ȘOR au blocat tribuna Parlamentului, fiind înarmați cu diverse pancarte. Aceștia au scandat: „Rușine!”, „Minciună!”.

Pensia anticipată pentru stagiu lung

Potrivit noilor modificări, a fost introdus un nou tip de pensie – pensia pentru carieră lungă. Aceasta presupune că persoanele care au un stagiu de cotizare mai mare decât stagiul standard, se vor putea pensiona la orice vârstă. Astfel, dreptul la pensie anticipată pentru stagiu lung se acordă persoanelor care au realizat un stagiu contributiv de cotizare cu 5 ani pentru bărbați și cu 3 ani pentru femei mai mare decât cel prevăzut. Pentru bărbați – 39 de ani; Pentru femei – 35 de ani și 6 luni;

Revenirea la vârsta de pensionare

Începând cu 1 ianuarie 2022, vârsta standard de pensionare pentru bărbați este de 63 de ani și începând cu 1 iulie 2028, vârsta standard de pensionare pentru femei va fi de 63 de ani. Atingerea acestei vârste pentru femei se va realiza prin creșterea anuală a vârstei standard de pensionare cu 6 luni, conform eșalonării.

Formula de indexare a pensiei

A fost schimbată formula de indexare a pensiei. Pensiile se vor indexa o dată pe an, la 1 aprilie, în sumă fixă. La 1 aprilie, creșterea pensiilor va rezulta din indexarea cuantumului pensiei medii cu 50% din creșterea economică reală a anului precedent. Suma fixă se stabilește de către Guvern.

Stagiul complet de cotizare

Potrivit proiectului, începând cu 1 ianuarie 2022, stagiul complet de cotizare pentru bărbați este de 34 de ani. Aceeași formulă se va aplica și în cazul femeilor, începând din 1 iulie 2024.

Pentru că în spațiul public au apărut mai multe discuții legate de acest subiect, iar în multe cazuri, inclusiv informații false, ZdG a discutat despre noua lege a pensiilor cu Marcel Spatari, ministrul Muncii și Protecției Sociale.