DOC/ Mită și trafic de influență în dosarul Sternioală? Procurorul de caz i-a scris procurorului general despre posibile intervenții ilegale

DOC/ Mită și trafic de influență în dosarul Sternioală? Procurorul de caz i-a scris procurorului general despre posibile intervenții ilegale
8 vizualizări
12 ianuarie 2020 | 10:46

Procurorul general al R. Moldova, Alexandr Stoianoglo, a fost informat despre un potențial trafic de influență și mită în dosarul care-l vizează pe fostul judecător al Curții Supreme de Justiție (CSJ) Oleg Sternioală, bănuit de spălare de bani și îmbogățire ilicită. Potrivit unui document obținut de ZdG, cel care l-a informat pe procurorul general despre posibile intervenții ilegale în dosarul Sternioală este procurorul de caz Roman Statnîi, de la Procuratura Anticorupție.

Mai exact, procurorul anticorupție Roman Statnîi, cel care exercită urmărirea penală pe cauza penală în care figurează fostul judecător Oleg Sternioală, l-a informat pe procurorul general, Alexandr Stoianoglo, dar și pe procurorul-șef interimar al Procuraturii Anticorupție (PA), Serghei Gavajuc, că unul dintre martorii audiați în cadrul cauzei penale i-a comunicat că Oleg Sternioală nu va păți nimic deoarece acesta și-ar fi „hotărât” deja problemele și că va obține chiar pedepsirea procurorului de caz cu ajutorul unor persoane importante din Procuratura Generală (PG).

Raportul de informare expediat de procurorul Roman Statnîi către procurorul general și șeful interimar al Procuraturii Anticorupție a fost înregistrat la data de 9 ianuarie 2020.

Conform informațiilor din document, procurorul anticorupție Roman Statnîi spune că, în cadrul cauzei penale care-l vizează pe Oleg Sternioală, a fost audiat un martor care, în cadrul discuției private cu procurorul, în afara procesului verbal, i-ar fi comunicat că nu crede în oportunitatea depunerii declarațiilor pentru că ea cunoaște cu certitudine că învinuitul Oleg Sternioală nu va păți nimic, deoarece acesta deja și-ar fi „hotărât problemele”.

În același document, procurorul de caz scrie că martorul i-a comunicat că Oleg Sternioală s-a adresat unor persoane influente din cadrul Procuraturii Generale, oferind sume impunătoare de bani, pentru ca în privința sa (a procurorului Roman Statnîi, n.r.) să fie aplicate sancțiuni grave, mai exact să fie eliberat din funcție în urma controlului care are loc la Procuratura Anticorupție. 

De asemenea, martorul i-ar fi comunicat procurorului că, în scurt timp, îi va fi retrasă cauza penală pe care o are în procedură, iar o parte, în privința lui Serghei Verdeș, va fi transmisă Procuraturii mun. Chișinău oficiul Buiucani, unde șef este Eduard Mașnic, „despre care știe că este un prieten de-al lui Oleg Sternioală și ca rezultat cauza penală va fi închisă în scurt timp”.

Oleg Sternioală, în acel moment judecător la Curtea Supremă de Justiție, a fost reținut la 4 noiembrie 2019, fiind cercetat într-o cauză penală pornită pe faptul spălării banilor în proporții deosebit de mari. Ulterior, judecătorul a fost eliberat din arest, fiind cercetat în stare de libertate.

Informațiile acumulate de procurori arătau că magistratul a acumulat, împreună cu membrii familiei sale, venituri legale de circa 7 milioane de lei (pe parcursul unei perioade de referință) însă, în aceeași perioadă, Oleg Sternioală împreună cu membrii familiei sale, a cumpărat bunuri de lux în valoare de circa 13,8 milioane de lei.

Bănuiala procurorilor era că diferența de circa 6,7 milioane dintre veniturile și cheltuielile bănuitului constituie bunuri ilicite, care au fost tăinuite, iar natura și originea acestora este deghizată prin transcrierea dreptului de proprietate pe terțe persoane. 

Ulterior Oleg Sternioală a depus cerere de demisie din funcția de judecător. Parlamentul a aprobat proiectele de hotărâre privind eliberarea din funcție a lui Oleg Sternioală în ședința plenară din 19 decembrie 2019.

Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

Fiind abonat la Ziarul de Gardă, vei fi mereu informat de cele mai recente evenimente și noutăți! Abonează-te

Cine sunt, de fapt, „primarii PDM șantajați să treacă la ACUM sau PSRM”: „Să-și amintească cum ne-a șantajat PDM să trecem la ei”

„Dintre primarii aleși din primul tur pe listele celor de la putere, 83 sunt foști primari ai Partidului Democrat din Moldova (PDM). Majoritatea dintre aceştia au fost șantajați să treacă de la PDM la ACUM sau…
Cine sunt, de fapt, „primarii PDM șantajați să treacă la ACUM sau PSRM”: „Să-și amintească cum ne-a șantajat PDM să trecem la ei”

Nu au rămas indiferenți. Ajutor pentru mama care crește singură cinci copii

Vic­to­ria Pru­teanu, tânăra din Stră­șeni, con­dam­nată joi, 21 ianu­a­rie 2016 la 3 ani și opt luni de închi­soare cu exe­cu­tare de către Miha­ela Grosu-Gavriliță, jude­că­toare la Jude­că­to­ria Stră­șeni a…
Nu au rămas indiferenți. Ajutor pentru mama care crește singură cinci copii

De ce Ziarul de Gardă are acest nume?

Din când în când, cineva încearcă să fure numele ZdG şi să se folosească de el. Marţi, un cititor ne-a informat că o pagină web-fantomă cu numele ziaruldegarda.com îşi bate joc de jurnalismul on-line.
De ce Ziarul de Gardă are acest nume?

Unu mai socialist

S-a trezit mai dimineaţă decât de obicei. De fapt, l-a trezit bunica. În locul mamei sale, plecată demult la muncă în Rusia, bunica are grijă de el, zicând mereu: „câte zile voi mai avea, aşa va fi”. Cu somnul…
Unu mai socialist

Anunț importat de la Primăria Chișinău. Modificările intră în vigoare de luni

Itinerarele a patru rute de autobuz din Chișinău vor fi modificate începând de luni, 28 octombrie. O dispoziție în acest sens a fost semnată la 23 octombrie de primarul general interimar al capitalei Adrian Tal…
Anunț importat de la Primăria Chișinău. Modificările intră în vigoare de luni

Maia Sandu MERGE la protestul de Duminică din PMAN

Maia Sandu, lidera grupului de iniţiativă a Partidului Acţiune şi Solidaritate anunță că va protesta Duminică, 24 aprilie 2016 în Piața Marii Adunări Naționale, la protestul organizat de Platforma Demnitate și…
Maia Sandu MERGE la protestul de Duminică din PMAN