Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   DOC/ Dumitru Robu solicită explicații…

DOC Dumitru Robu solicită explicații de la CC cu privire la urmărirea penală a judecătorilor constituționali

Procurorul general interimar, Dumitru Robu, a depus o sesizare la Curtea Constituțională (CC) prin care solicită judecătorilor interpretarea articolului 137 din Constituție, potrivit căruia judecătorii CC „sunt inamovibili pe durata mandatului, independenți și se supun numai Constituției”. Mai exact, procurorul cere explicații dacă noțiunile de inamovibilitate și independență permit angajarea răspunderii penale a judecătorilor Înaltei Curți.

Astfel, procurorul general interimar solicită Curții o precizare dacă noțiunile de inamovibilitate și independență nu restricționează cu pornirea urmării penale în privința judecătorilor Curții Constituționale, în timpul exercitării mandatului și după încetarea și/sau ridicarea acestuia, fără încuviințarea prealabilă a CC.

Dumitru Robu menționează în textul sesizării că rămâne a fi incertă și imprevizibilă procedura de urmărire penală a judecătorului constituțional, în exercițiul funcției și după încetarea și/sau ridicarea mandatului, în special cu privire la aspectele legate de începerea urmării penale, restrângerea drepturilor legate de viața privată, libera circulație etc., precum și de deferire a acestuia justiției.

Totodată, Robu solicită interpretarea Constituției dacă aceasta permite angajarea răspunderii penale a judecătorilor Curții Constituționale în baza Articolului 307 din Codul Penal, privind pronunţarea unei decizii contrare legii.

Apelat telefonic pentru a ne comunica dacă în această sesizare se refera la foștii judecători ai Curții Constituționale, Dumitru Robu nu a răspuns la telefon.